SREBRENICA: BOROVNICA URANILA – CIJENA 15 KM ZA KILOGRAM

0

SREBRENICA – Berba borovnica po brdima iznad Srebrenice počela je desetak dana ranije nego prethodnih godina, a trenutno se ovi plodovi prodaju po cijeni od 15 KM za kilogram.

Berači koji izjutra u grupama odlaze u berbu i uveče se vraćaju, kažu da je borovnica izuzetno dobro rodila, ali su zato plodovi sitniji i potrebno je više vremena da se nabere određena količina u odnosu na godine kada su plodovi bivali krupniji.

Najbolji berači dnevno naberu od osam do 10 kilograma dok su u sezonama, kada su plodovi bili krupniji, brali i do 15 kilograma dnevno.

U berbu ide znatno manje berača nego ranijih godina kada je desetine Srebreničana svakodnevno bralo borovnice.

“Mlađi neće, a stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu da idu u berbu”, kaže Stojanka Andrić, izbjegla iz Visokog, koja svakodnevno bere borovnicu.

Ona kaže da dnevno nabere sedam do osam kilograma borovnice, da joj to omogućava solidnu zaradu, ali ističe da je problem što nekim danima nema kupaca i ne može da proda ubranu količinu.

Berači pričaju da ove godine nema nakupaca da otkupljuju borovnicu kao prethodnih godina jer se radi o malim količinama zbog kojih nemaju interes da dolaze.

Jedna od beračica koja iz Milića dolazi u rodnu Srebrenicu i ide u berbu borovnice, kaže da je ranijih godina po stotinu osoba iz Srebrenice i Bratunca bralo borovnice iznad Gubera i po brdu Kvarc.

“Neki su umrli, neki bolesni i ne mogu da rade ovaj naporan posao, neki su zasadili malinu pa ne mogu da stignu da idu u berbu borovnica, a najviše ih je odustalo zbog nemogućnosti prodaje”, kaže ona.

Berači očekuju da će se narednih dana pojaviti otkupljivači, kao i prethodnih godina, i da će ih uveče sačekivati iznad srebreničke pijace gdje se obavlja prodaja ubranih količina ovog voća.

Berba borovnice prilika je za dodatni izvor prihoda mnogim porodicama koje na taj način obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva, zimnice i druge potrebe.

Borovnica sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име