SREBRENICA: IVANJDANSKA BERBA TRAVE IVE

0

SREBRENICA – Nacionalni park “Drina” Srebrenica organizuje danas drugu turističko-ekološku manifestaciju “Ivanjdanska berba ive” na lokalitetu Bijele vode u okviru ovog parka.

Osim berbe ive koja je jedna od najljekovitijih trava na našem prostoru, biće organizovano i stručno predavanje o njenoj, kao i ljekovitosti drugih trava koje rastu i dostupne su na ovom području.

“Tog dana biće otvorena i novoizgrađena planinarska kuća te organizovana izvjesna takmičenja i druženje učesnika ove manifestacije”, rekao je Srni direktor “Drine” Radomir Pavlović.

On je istakao da je ovo najmlađi nacionalni park u Republici Srpskoj i BiH i da se radi na njegovoj promociji, zaštiti bogatih prirodnih potencijala i kreiranju sadržaja za privlačenje turista specifičnih interesovanja kao što su planinari, biolozi, geolozi, istoričari, ljubitelji bilja, divljači, ribolova, odmora na vodi, te ekstremnih sportova.

Pavlović je pozvao sve ljubitelje prirode i alternativnog liječenja da učestvuju u ovoj akciji.

Višedecenijska tradicija u Srebrenici je da se na Ivanjdan ide u berbu trave ive na lokalitete Radava i Bijele vode gdje su njena najveća staništa, jer postoji vjerovanje ili legenda da iva ima najljekovitija svojstva kada se ubere na Ivanjdan.

Rukovodstvo Nacionalnog parka “Drina” je organizovanjem ove manifestacije tu lokalnu tradiciju na neki način uvelo u institucionalni okvir očekujući da će ona u budućnosti doprinijeti afirmaciji ovog parka, obogaćivanju njegove ponude i ostvarivanju materijalne dobiti.

Novum
Novum
Novum
Novum

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име