SROZAN PROMET NA PIJACAMA Građani najviše kupuju krompir, kupus i jabuke

0

BANJALUKA – Prodaja na zelenim pijacama u Bosni i Hercegovini drastično je pala u  odnosu na lani, što je u najvećoj mjeri posljedica epidemije korona virusa, piše portal Srpskainfo.

ako je u drugom kvartalu ove godine vrijednost prometa na pijacama iznosila 6,39 miliona KM, što je, u poređenju sa istim periodom lani, manje za 2,54 miliona KM.

Prodaja žitarica pala je za 64,7 odsto, krompira za 42,4, povrća za 27,1, voća za 12,8 odsto. Prodaja rezanog cvijeća smanjena je za 86,6 odsto, peradi za 38,6, proizvoda životinja za 40,5, te ostalih proizvoda za 17,9 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U ovom periodu najviše je prodato povrća, u vrijednosti 2,18 miliona KM, voća skoro 1,77 miliona, proizvoda životinja u vrijednosti skoro 1,77 miliona KM.

Korona ne bira

Građani su, kad je riječ o povrću, najviše kupovali krompir – preko 340 tona, paradajz – 118,6 tona, kupus – 104,4 tone, a od voća – jabuke – 130,1 tona.

S druge strane, u Srpskoj je vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u julu iznosila 1,08 miliona KM, što je, u odnosu na isti mjesec lani, manje za 198.259 KM ili 15,5 odsto. U poređenju s junom 2020, u julu je prodaja bila manja za 182.591 KM ili 14,5 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U udruženjima poljoprivrednika naglašavaju da je korona uzele danak i prodavcima na zelenim pijacama.

– Jedan od razloga pada prodaje jeste i činjenica da su mnogi građani RS, u vrijeme izolacije i zahvaljujući sjetvenim paketima Vlade RS, zasijali bašte i za svoje potrebe proizveli određene količine poljoprivrednih kultura, prije svega povrća. Neki su, čak, stvorili i viškove ovih proizvoda, pa ne znaju šta će sa njima. S druge strane, ove godine je došlo jako malo ljudi iz inostranstva, a zna se da su oni najbolji kupci – kaže za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Čuvanje za crne dane

Dodaje da je jedan od razloga pada prodaje i to što građani RS, u ovim neizvjesnim vremenima, uglavnom kupuju samo najosnovnije, a nešto novca što su uspjeli da uštede čuvaju za “ne daj bože”.

– Jednostavno, plaše se šta će biti u narednom periodu, a kakvu-takvu sigurnost vide u nešto ušteđevine, koju su ostavili sa strane. Zanimljivo je da, iako je ponuda proizvoda na zeleneim pijacama veća od potražnje, voće i povrće i dalje drže prilično visoku cijenu. Za određen broj ljudi, a s obzirom na njihov životni standard, ovi proizvodi zbog svojih cijena predstavljaju luksuz, pa ih ili ne kupuju, ili kupuju u malim količinama – naglašava Marinković.

U strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu 2020, povrće je učestvovalo sa 34,1 odsto, voće sa 27,6, proizvodi životinja sa 20, žitarice sa 0,7, krompir sa 5,8, perad sa 2,7, ostali proizvodi sa 9,1 i rezano cvijeće sa 0,03 odsto.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име