SRPSKA I SRBIJA OSIGURALE POVOLJNO SNABDIJEVANJE GASOM DO JUNA

0

BANJALUKA – Republika Srpska ima ugovor o isporuci gasa sa “Gasprom-eksportom” do kraja maja, a dobija ga preko “Balkanskog toka” koji ne prolazi kroz Ukrajinu, zbog čega ne očekuje bilo kakve probleme, rekao je direktor “Gas-Resa” LJubo Glamočić.

“Cijena gasa je vezana za kretanje cijene nafte. Ta cijena se usklađuje kvartalno. Do 31. maja mi imamo fiksnu cijenu po ugovoru. U januaru smo izmirili svoje obaveze po dogovorenoj cijeni, te dali avans za februar i mart”, rekao je Glamočić za “Glas Srpske”.

On ne očekuje nikakva odstupanja od ugovorenih pravila kada je riječ o cijeni i isporuci gasa.

Ovaj list navodi da su potezi evropskih zemalja koji su uslijedili nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin priznao Donjeck i Lugansk doveli do rasta cijene energenata, a Srbija i Srpska su sigurne do početka juna, nakon čega može doći do poskupljenja gasa.

Glamočić je naveo i da je evidentno da cijena nafte raste u ovom kvartalu, te da će novo usaglašavanje uslijediti 1. aprila, ali ne očekuje da to bude značajno.

Predsjednik Udruženja za gas Srbije i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić rekao je da cijena gasa skače na dnevnom nivou, te da je juče iznosila 950 dolara za 1.000 metara kubnih.

“Pojavila se i informacija da je kancelar Nemačke Olaf Šolc zabranio da se preko `Severnog toka dva` Evropi dostavlja gas. Evropa trenutno svojim potezima nanosi sama sebi štetu jer upravo na taj način diže cenu gasa”, rekao je Vuletić.

On je naglasio i da je priča o tečnom gasu iz SAD ništa drugo do “američka žvaka”, jer u ovom trenutku postoji samo ruski gas koji može zadovoljiti potrebe Evrope.

“To je priča bez ikakvog osnova. Tečnog gasa u svetu na tržištu ima jako malo, a Evropa troši više od 500 milijardi kubnih metara godišnje. Tečnog prirodnog gasa nema. Sav tečni gas koji se u svetu proizvede ne bi zadovoljio potrebe Evrope. Svedoci smo i američkih priča da će na našim prostorima graditi razne gasovode, ali od svega toga nije bilo ništa”, rekao je Vuletić.

Kada je riječ o Srbiji i Republici Srpskoj, Vuletić navodi da su Srbija i Republika Srpska stabilne po pitanju snabdijevanja gasom jer ima “Turski”, odnosno “Balkanski tok”.

“Imamo ugovor sa `Gaspromom` do juna o isporuci gasa i to po povoljnoj ceni. Srbija i `Gasprom` će se dogovarati o novim količinama i cenama, ali se može očekivati da će iznos biti veći od sadašnjeg jer raste cena barela nafte”, naveo je Vuletić i poručio da ne treba nikako očekivati višu cijenu od one koju sada Evropa plaća svojom glupošću.

Vuletić je naveo i da u “Turskom”, odnosno “Balkanskom toku” postoje dovoljne količine gasa.

Energetičar i ekonomski analitičar iz Beograda Miloš Zdravković rekao je “Glasu Srpske” da visoke cijene gasa u Evropi dugoročno ne odgovaraju ni Rusiji.

“Srbija, ali i Republika Srpska imaju bolju geostratešku poziciju u odnosu na druge zemlje Balkana i južne Evrope jer su na direktnoj liniji `Turskog toka`. Osim toga, vredne investicije iz Rusije realizovane su u Srbiji i Srpskoj. Nema potrebe ni za kakvim strahom. Rusi će i dalje ulagati. Dakle, mi imamo stratešku energetsku prednost u odnosu na naše komšije”, rekao je Zdravković.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev predviđa da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja sertifikacije “Sjevernog toka dva”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име