SRPSKA SNABDJEVENA SVIM POTREBNIM ROBAMA, NEMA MJESTA PANICI

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska u ovom trenutku snabdjevena svim potrebnim robama, da su obezbijeđene određene zalihe i ovdje i van Srpske i da nema razloga za paniku.

“Srpska nema nijedan problem te vrste i nema nikavog razloga za paniku”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je tržište snabdjeveno, ali da postoje određena povećanja cijena, što će se regulisati.

“Konstantno se bavimo ovim pitanjima. Jedno od pitanja koje nam je ovih dana došlo jeste pitanje odnosa prema ruskim bankama. Evropska centralna banka je donijela odluku da likvidira sistem Sberbanke u Evropi, koja postoji i ovdje. Dogovorili smo da se iz upravljanja tom bankom isključe vlasnici i da naša Agencija za bankarstvo preuzme upravljanje”, pojasnio je Dodik.

Dodik je naveo da je time klijentima dato do znanja da je banka pod upravom Republike Srpske i da mogu da se osiguraju depoziti, štednje i da nema potrebe za bilo kakvim povlačenjem.

“Mi nastavljamo dalje i Vlada Republike Srpske će u narednom periodu toj istoj banci pomoći da se dodatno stabilizuje”, napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je vlasnik Sberbanke u Banjaluci Srerbanka u Beču, te da ako se ona likvidira, onda su tu pravne i ekonomske posljedice.

“Ali, ne moraju da budu posljedice na štednju i mi smo zaštitili štednju i banku i sada vidimo koliko je bilo važno više od 10 godina boriti se da Agencija za bankarstvo ostane u nadležnosti Republike Srpske. Da nemamo Agencije za bankarstvo desilo bi nam se da moramo da gledamo na posljedice na koje ne možemo da utičemo”, rekao je Dodik.

Kad je riječ o mogućim posljedicama na poslovanje Rafinerije nafte u Brodu zbog novonastale situacije, Dodik je rekao da koliko bude ugroženo snabdijevanje naftom na globalnom nivou, može i to biti ugroženo, ali da sada nije.

“Mi smo sa rukovodstvom `Zarubežnjefta` dogovorili mjesečne zalihe za Republiku Srpsku i ne vidimo načina na koji se može ugroziti potrošnja koja nije mala”, naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da Republika Srpska dostiže značajnu potrošnju nafte i naftnih derivata, više od 80.000 tona na mjesečnom nivou.

“Ono s čime se mi suočavamo na tom planu jeste povećanje cijena, ali to je opet globalni problem, nije samo naš”, naveo je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име