Srpska ulaže velike napore da obezbijedi vakcine

0

BANJALUKA – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je danas da institucije Republike Srpske ulažu velike napore da obezbijede sigurne, kvalitetne i efikasne vakcine za građane.

Iz Ministarstva podsjećaju da je posredstvom mehanizma Kovaks predviđena nabavka vakcine za oko 20 odsto populacije zemalja koje su se prijavile za ovaj vid nabavke vakcine.

Dodaje se da se Republika Srpska, shodno tome, prijavila za 400.000 doza vakcina, za 200.000 stanovnika, a za koje su nedavno regulisane i ukupne finansijske obaveze Srpske definisane potpisanim sporazumom.

– Očekuju se informacije Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, kao potpisnika ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine o tačnim datumima prve isporuke i vrsti vakcine koje će biti dostupne u okviru ovog mehanizma – navedeno je u saopštenju.

Da bi bila realizovana nabavka posredstvom Kovaks mehanizma unutar BiH je potpisan i sporazum između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstva zdravstva Federacije BiH i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, kojim su regulisane obaveze svih strana u okviru sporazuma.

– Globalna alijansa za vakcine je u svom dopisu od 6. januara navela da ograničene, manje količine vakcina u okviru prvih isporuka, možemo očekivati krajem januara, odnosno početkom februara – podsjećaju iz Ministarstva zdravlja Srpske.

Iz Ministarstva navode da su iskazane određene potrebe u okviru nabavki za vakcinaciju protiv kovida 19 kroz mehanizme Evropske unije, uključujući donaciju vakcina, a ulažu se napori da bi bila obezbijeđena i vakcina kineskog proizvođača.

– Nezavisno od toga, poznato je i da je Vlada posredstvom Predstavništva u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi. Prema trenutno raspoloživim informacijama, Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine Sputnjik – piše u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da vakcina mora da bude sa adekvatnim sertifikatom o kvalitetu i bezbjednosti, a u skladu sa tim, svaka vakcina koja dođe u Republiku Srpsku moraće da bude bezbjedna, kvalitetna i efikasna.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име