Šta se sve u Srbiji mijenja od 18.00 časova?

0

Od danas pa u narednih 10 dana na snazi će biti nove mjere Vlade Srbije, donesene radi sprečavanja širenja virusa korona.

Pored aktuelnih, koje se prije svega odnose na obavezno nošenje zaštitne maske i fizičke distance, uvedene su i nove mjere koje će promijeniti svakodnevni način života.

Ovo su svi detalji mjera i promjene koje očekuju građane Srbije danas od 18.00 časova:

  1. Kraće radno vrijeme

Mjera podrazumijeva skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Takođe, do 18.00 će raditi i pozorišta, bioskopi i druge ustanove kulture, kao priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću.

Šta nastavlja da radi do 21.00 časova?

  1. Prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti radiće do 21.00

Sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici ili frizera u naselju, ali i mnogobrojnih zanatlija, moći će da rade, kao i po prethodnoj odluci, do 21.00, rekao je za Blic gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Najduže do 21.00, moći će da rade pošte i banke, osim onih smještenih u tržnim centrima.

NEOGRANIČENO: Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, mogu da rade bez ograničenja.

  1. Obavezna zaštita

Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti – takođe je mjera.

Nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru je nešto što se ne mijenja tokom trajanja cijele epidemije, međutim sve se češće govorilo i o maskama na otvorenom.

  1. Zabrana okupljanja više od pet osoba

Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi

  1. Rad od kuće

Iako se ranije o ovome malo govorilo, jedna od novih mjera je omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

  1. Pojačana kontrola u prevozu

Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila – tačno tako glasi još jedna nova mjera.

Kako je gradski prevoz jedno od glavnih mjesta prenošenja virusa nadležni su stalno, pored nošenja maske, apelovali i na kontrolu sprovođenja ove mjere.

  1. I ostale mjere pod dodatnom kontrolom

Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mjera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahtijeva liječenje u bolnici.

  1. Promjene i u obrazovnim ustanovama

Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, takođe u narednim danima mogla da pretrpi određene izmjene. Ono što je sigurno jeste da potpuno obustave neće biti, već će se nastava obavljati na daljinu odnosno onlajn, a ukoliko bude usvojena mjera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na 10 ili 15 dana.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име