Štab odlučio: Obavezne maske i vani, zabrana okupljanja više od 10 osoba

0

BANJALUKA – Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da proširi mjere u cilju suzbijanja širenja virusa korona. Između ostalog odlučeno je da se uvede obavezno nošenje maski i napolju, uz tri izuzetka.

“Ono što podrazumijeva današnji zaključak je da se zabranjuje muzika uživo u objektima za ishranu i piće. Ono što štab donosi jeste da se do 16. novembra zabranjuju organizovana okupljanja veća od 10 lica”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

“To se, prije svega, odnosi na privatna okupljanja, što podrazumijeva svadbe, krštenja i ostalo”, naveo je Šeranić.

On je dodao da privatna okupljanja treba da svedemo u mininum.

Takođe je odlučeno da nošenje zaštitnih maski vani bude obavezno, ali uz tri izuzetka.

“Djeca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, lica sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti sama da skinu masku i lica koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu djelatnost u rekreativnim objektima”, pojasnio je Šeranić.

On je dodao da je preporuka i da se trebamo vratiti režim rada od kuće, gdje god je to moguće.

Dragutin Škrebić, v.d. direktora Inspektorata RS, kazao je da su za vikend imali pojačane kontrole privrednih subjekata.

On je dodao da su prije toga upozorili poslodavce, ali da su 11 privrednih subjekata ipak morali zatvoriti.

Naveo je da novčane sankcije nisu imale efekta, a da je cilj da se spriječi širenje virusa da ne dođemo u situaciju da ponovo zatvaramo privredne subjekte.

Škrbić je kazao da su kazne za nenosenje maski 100 KM.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име