Stabilna situacija na svim vodotocima u Srpskoj

0

BIJELJINA – Na svim vodotocima u Republici Srpskoj situacija je stabilna i vodostaji velikih rijeka su ispod kote redovne odbrane od poplava, rekli su iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

Uopadanju su svi veći vodotoci kod kojih je prethodnih dana zabilježen porast usljed topljenja snijega i kišnih padavina – Sana, Vrbas, Bosna i Drina, a prognoze pokazuju da narednih dana neće biti padavina, rekao je danas Saša Mirić u ime “Voda Srpske” na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Bijeljine.

Prema njegovim riječima, u blagom je porastu vodostaj Save, što je uobičajeno, jer se u ovu rijeku slivaju ostali vodotoci koji su prethodnih dana bili u porastu.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Bijeljina Drago Ristić rekao je da se vodotoci u Semberiji stabilizuju i da se očekuje dalja stabilizacija, jer nisu najavljene dodatne padavine.

On je rekao da je prethodna noć bila nespokojna zbog rasta vodostaja Drine za dodatnih 62 centimetra i uz veliki protok od 1.920 merata kubnih u sekundi, zbog čega je zaplavljen dio vikendica i poljoprivredno zemljište u priobalnom dijelu naselja Janja.

– Maksimalni vodostaj Drine iznosio je u toku noći 436 centimetara, ali je u popodnevnim časovima već opao na 409 centimetara, a znatno je smanjen i protok vode – istakao je Ristić.

Prema njegovim riječima, vodostaj Save je u 12.00 časova bio 918 centimetara na vodomjernoj stanici u Jameni, a granica redovne odbrane je na 970 centimetara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име