ŠTETA OD NEVREMENA U MILIĆIMA 1,1 MILION KM, OD TOGA NA MALINJACIMA 760.000 KM

0

MILIĆI – Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je danas Srni da je nevrijeme koje je krajem juna pogodilo ovu opštinu pričinilo štetu na malinjacima oko 760.000 KM, na ostalim poljoprivrednim usjevima 120.000 KM, te putnoj infrastrukturi 150.000 KM.
Savić je istakao da je pričinjena šteta i na individualnim stambenim objektima i imovini u nešto manjem obimu.

On je izjavio da su nakon nevremena koje je pogodilo Miliće 24. juna oformljene komisije koje su se bavile procjenom i evidentiranjem štete na terenu.

“Oformili smo i dvije info-linije putem kojih su građani mogli da prijave štetu. Evidentirana je šteta na infrastrukturi i poljoprivredi. Ukupna šteta koja je počinjena kroz ovo nevrijeme je oko 1.100.000 KM. Štetu je prijavilo više stotina građana, a samo štetu na malinama prijavilo je više od 100 domaćinstava”, izjavio je Savić.

On je rekao da će danas proslijediti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede informaciju o šteti u poljoprivredi, a kontaktiran je i EUFOR s obzirom na to da protivgradna zaštita nije djelovala upravo zbog preleta njihovog helikoptera i da čekaju odgovor.

“Nadamo se podršci od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vlade Srpske da će nadoknaditi bar dio štete koju su pretrpjeli poljoprivrednici, prvenstveno kada je riječ o komercijalnim zasadima, u ovom slučaju o zasadima malina”, izjavio je Savić.

Savić je napomenuo da Ministarstvo nema obavezu nadoknade štete, nego je dobra volja Vlade Republike Srpske da izađe u susret i pomogne ljudima koji su pretrpjeli štetu.

On je rekao da postoje neki drugi modeli na osnovu kojih se štite poljoprivredni usjevi, kao i druga imovina.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede subvencionira 50 odsto proizvođače osiguranjem na zaštiti njihovih usjeva, 30 odsto se subvencionišu projekti u poljoprivredi kada je riječ o zasadima, među koje je uključena i protivgradna mreža, što su neki od modela prevencije da do štete ne dođe”, dodao je Savić.

On je rekao da ni protivgradna zaštita nije apsolutna garancija da grad neće pasti.

“Svjedoci smo nevremena koje je bilo u Srbiji, gdje je djelovala protivgradna zaštita, ali je dosta štete naneseno. Protivgradna preventiva pruža zaštitu 40 do 60 odsto, a ostatak se nadomjesti ili izgradnjom sistema protivgradne mreže, ili kroz osiguranje zasada”, naveo je Savić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име