SPOMENKA STEVANOVIĆ: CIK BiH GRUBO PREKRŠIO IZBORNI ZAKON

0

BANJALUKA – Odlukom da važećim proglasi listić na kojem nema glasa ni za političku stranku, ni za kandidate PDP-a, već je precrtan naziv te političke partije, CIK BiH grubo je prekršio Izborni zakon i Uputstvo o sprovođenju posrednih izbora, koje je sam donio, izjavila je zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Stevanovićeva je rekla da Izborni zakon BiH jasno precizira šta sadrži glasački listić, uključujući i uputstvo o načinu glasanja, saopšteno je iz Demosa.

“Izgled i sadržaj glasačkog listića i prilikom izbora delegata u Dom naroda parlamenta BiH iz reda srpskog naroda utvrdio je CIK i u napomeni istakao da se glasanje vrši stavljanjem znaka `x` u kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste”, navela je Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da CIK kontroliše proceduru izbora, a izbore provodi nadležno radno tijelo Narodne skupštine Republike Srpske, u ovom slučaju Komisija za izbor i imenovanja.

“Nigdje nije propisana nadležnost CIK-a da utvrdi da li je listić važeći ili nevažeći i ovim potezom CIK je potpuno otišao izvan okvira svoje nadležnosti”, dodala je Stevanovićeva.

Prema njenim riječima, smiješno je da CIK tumači navodnu volju nekoga da glasa za listu PDP-a, jer je kod tehnike izbora važna formalna faktička radnja da bi listić bio važeći.

CIK BiH juče je priznao sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име