STEVANOVIĆ: DEMOGRAFSKA I POPULACIONA POLITIKA OD STRATEŠKOG INTERESA

0

BANJALUKA – Predsjednik Kluba poslanika Demosa u parlamentu Srpske Spomenka Stevanović rekla je danas da predlažu da se Ministarstvo porodice, omladine i sporta reorganizuje i razdvoji na dva – jedno za omladinu i sport, drugo za porodicu, a sve u okviru demografske i populacione politike koja je od strateškog i vitalnog nacionalnog interesa.

Stevanovićeva je novinarima u Narodnoj skupštini ponovila da je ovaj klub predložio da se u Prijedlog programa rada parlamenta u ovoj godini uvrsti Strategija o demografskoj i populacionoj politici, očuvanju i zaštiti porodice za period 2022-2027. godine čiji je cilj povećanje nataliteta u Srpskoj.

Kao razlog za predlaganje strategije, Stevanovićeva je navela negativne trendove u toj oblasti kako u Srpskoj, tako i u drugim zemljama, prije svega negativan prirodni priraštaj, odliv radno sposobnog stanovništva, te sve manji broj djece koja se školuju.

“Ova oblast je tretirana djelimično mnogim zakonima, pa je naša ideja da to ujedinimo u jedan dokument da bi se znalo ko je odgovoran, ko šta radi, koji su krajnji ciljevi dokumenta”, pojasnila je Stevanovićeva.

Stevanovićeva kaže da ovaj dokument treba da prati i ekonomski razvoj i da Vlada Srpske treba da nastavei podjelu podsticaja realnom sektoru i poljoprivredi kako bi ovaj koncept bio održiv.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име