STEVANOVIĆ: DEMOS ne odustaje od Zakona o očuvanju i razvoju porodice

0

BANJALUKA – Šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović potvrdila je da je poslanički Klub DEMOS-a uputio amandman o povlačenju Zakona o očuvanju i razvoju porodice iz Programa rada Narodne skupštine za ovu godinu.

„Imajući u vidu situaciju vezanu za korona virus, koja je i dalje, nažalost aktuelna, a i s obzirom na to da izrada zakona koji smo predložili povlači za sobom izmjenu i niza drugih zakona, nije realno očekivati da se taj Zakon donese u ovoj godini. Radi se o kompleksnom poduhvatu i iz navedenih razloga mi smo povukli naš prijedlog. To, međutim, ne znači odustajanje od ovog prijedloga. Naš stručni tim u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta u narednom periodu baviće se ovom važnom problematikom, a sve u cilju da postavimo stvari onako kako jesu, a to je da je porodica osnovna ćelija društva i da je zdrava porodica osnova za stvaranje jednog boljeg, pravednijeg, humanijeg i zdravijeg društva”, rekla je Stevanoviće u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je istakla da je pravni položaj porodice, posebno njena zaštita, prilično dobro regulisano Ustavom Republike Srpske i mnogim drugim zakonskim propisima, poput Zakona o dječijoj zaštiti, Porodičnog zakona i Zakona o socijalnoj zaštiti.

Međutim, dodala je, da DEMOS smatra da se svaka oblast može uvijek unaprijediti.

„Naše mišljenje je da pronatalitetnu politiku u narednom periodu moramo da odvojimo od socijalne politike, kao što je to uradila i većina evropskih zemalja. Pronatalitetna politika mora, prije svega, da se bazira na progresivnim principima koji će ići u pravcu stvaranja, održanja, razvoja i funkcionisanja porodice i u tom kontekstu tri osnovna cilja pronatalitetne politike bi bila – porast živorođene djece, zatim konsolidacija porodice, njeno očuvanje i razvoj i funkcionalan doprinos društvu, te održanje porodice koja će da bude nosilac privrednog razvoja“, rekla je Stevanovićeva.

Ona je pojasnila da bi eventualno usvajanje Zakon o razvoju i očuvanju porodice podrazumijevalo izmjenu niza drugih zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, prije svega Zakona o dječijoj zaštiti, kao i promjene u organizacionom smislu Fonda dječije zaštite i samog Ministartsva porodice, omladine i sporta.

„Naime, mi smo mišljenja da se Fond dječije zaštite treba da reorganizuje na način da mu se smanje sredstva i da u nadležnosti Fonda ostanu samo djeca koja su u stanju socijalne potrebe, a da se s druge strane osnuje Fond za očuvanje i razvoj porodice koji bi se bavio upravo razvojnim stvarima koji bi išli u pravcu podsticaja rađanja, stvaranja porodice i njenog funkcionisanja. Takođe, mišljenja smo da u narednom periodu treba reformisati Ministarstvo porodice, omladine i sporta na način da postoje dva – jedno samo porodice, a drugo Ministarstvo sporta i omladine. Ovo naravno ne podrazumijeva povećanje broja zaposlenih, nego preraspodjelu zaposlenih i u Fondu dječije zaštite, kao i u sadašnjem Ministarstvu. Međutim, imajući u vidu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo u ovoj godini i sa Kovidom 19 i da ulazimo u maj mjesec kada usvajamo program rada Narodne skupštine, kao i nakon konsultacije sa resornim Ministarstvom, odlučili smo da amandmanom povučemo naš prijedlog, prosto iz razloga da ne ostane predloženi zakon mrtvo slovo na papiru i da javnost ne smatra da je ovo neki politikanski potez našeg Kluba“, istakla je Stevanovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име