STEVANOVIĆ: STRUČAN NASTAVNIK KLJUČ ZA KVALITETAN OBRAZOVANI PROCES

0

BANJALUKA – Predsjednik Kluba poslanika DEMOS-a u parlamentu Republike Srpske Spomenka Stevanović istakla je da je dobro plaćen i stručan nastavnik ključ za kvalitetan obrazovni procesi i svako poboljašnje položaja prosvjetnih radnika i svih zaposlenih u obrazovanju imaće podršku ovog kluba, a sve sa ciljem da se u osnovnim školama napravi kavlitetno okruženje za rad i boravak mališana.

Govoreći o Nacrtu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Stevanovićeva je rekla da je to jedan od važnijih akata u Republici Srpskoj i zbog toga zahtjeva da se o njemu razgovara i razmijene mišljenja.

Ona je ocijenila da je veoma važno praćenje kvaliteta rada privatnih škola, te da je potreban dodatni mehanizam kontrole kvaliteta škole, koja mora imati i vaspitnu funkciju.

Stevanovićeva je upitala zašto se odustalo do male mature i šta je alternativa ovoj provjeri znanja, podsjetivši da sve zeme u regionu imaju ovaj koncept provjere znanja.

Kada je riječ o školama za učenike sa smetnjama u razvoju, ona je ukazala na značaj njihovog osnivanja i upitala da li se planira otvaranje takvih škola u istočnom dijelu Republike Srpske, s obzirom na specifične potrebe opština koje imaju manji broj stanovnika.

Govoreći o stručnosti prosvjetnih radnika, ona smatra da je pored poboljšanja materijalnog statusa potrebno konstantno raditi na njihovom usavršavanju.

“Sada je, pored opštih uslova zapošljavanja novih nastavnika u osnovnom vaspitanju i obrazovanju, potreban završen prvi ciklus studijskog programa određene oblasti u trajanju od tri godine koji se vrednuje sa 180 bodova. Nastavnici koji trenutno rade i zaposleni su sa 180 bodova oni će biti sigurno zaštićeni, ali u narednom periodu svi treba da se zapitamo da li je relno dovoljan samo taj stepen školovanja od 180 bodova da budete nastavnik u osnovnom obrazovanju, iako imamo mnogo studenata koji imaju 240 i 300 bodova i čekaju na posao u školi”, istakla je ona.

Stevanovićeva je rekla da se realno postavlja pitanje da li učiteljica sa nekog trogodišnjeg privatnog fakulteta može učiti djecu isto kao ona koja je na javnom fakultetu završila četiri godine i bila izuzetan student.

Stevanovićeva je dodala da je prema evropskom kvalifikacionom okviru, uslov za rad predavača 300 ETS bodova, te da će Republika Srpska morati da uskladi svoj pravni okvir sa ovim dokumentom.

“Narodna skupština Srpske je još 2014. usvojila zaključak da izradi svoj kvalifikacioni okvir i moraćemo težiti ka tome da omogućimo našoj djeci priznate diplome u cijelom svijetu da mogu da nastave školovanje gdje žele, tako da odluke treba donositi promišljeno i sistemski”, navela je ona.

Prema njenim riječima, veoma je važno uskladiti obrazovani sistem sa stvarenim znanjem i kompetencijama današnjeg vremena.

“Uslovi za bolji rad nastavnika su i bolje plate i bolji uslovi rada, ali i prepoznavanje i nagrađivanje onih koji stvarno rade i koji ulažu napor da djeca ostvaruju rezulatet i usvajaju znanja”, rekla je ona.

Stevanovićeva je istakla da je dodjeljivanje Svestosavske nagrade izuzetno dobro i korisno, te da je sigurno da može dodatno podstaći nastavnika na rad i aktivnost.

Navodeći da su uslovi 15 godina rada u nastavi smanjeni na sedam, Stevanovićeva je sugerisala da taj radni staž ipak bude vezan za neki ciklus na primjer osam godina za izvođenje dvije generacije u predmetnoj ili deset u razrednoj nastavi.

Ocijenivši da je produćeni boravak izuzetno dobar segment u obrazovanom sistemu, ona je pozvala nadležno ministartsvo da dodatno obrate pažnju na radnike koji rade u produženom boravku.

“Imamo veliki broj zaposlenih koji se primaju na određeno vrijeme i svake godine prolaze konkursne procedure ne znajući da li imaju posao ili ne iako ispunjavaju uslove kao i ostali zaposleni u sistemu. S toga treba preispitati mogućnosti da budu primljeni na neodređeno vrijeme, jer im je kao i svakome potrebna određena sigurnost i izvjesnost”, rekla je ona.

Ona je naglasila da je dodatna usluga u osnovnom obrazovanju produženi boravak najbolja proširena usluga i na najbolji način povezuje rad i roditeljstvo, u znatnoj mjeri pomaže roditeljima jer im djeca borave u sigurnom vaspitnom okruženju gdje mogu da provedu kvalitetno vrijeme pod stručnim nadzorom.

Novum
Novum
Novum
Novum

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име