Struja u Srpskoj NEĆE POSKUPJETI

0

TREBINJE – Električna energija za građane u Republici Srpskoj neće poskupjeti, a snabdijevanje će biti uredno i redovno uprkos energetskoj krizi u cijelom svijetu.

Ovo je poruka građanima iz „Elektroprivrede RS“. Za Srpskainfo kažu da posluju stabilno i da imaju dovoljne količine električne energije za sve potrošače, odnosno kupce u Republici Srpskoj.

– Snadbdijevanje će biti redovno i uredno. Osim toga, ERS nije planirala da od Regulatorne komisije za energetiku zatraži povećanje cijene električne energije iako za to postoje opravdani razlozi – naglašavaju u ERS, prenosi portal Srpskainfo.com.

Cijena električne energije u Srpskoj, dodaju, ostaje najniža u regionu i u Evropi za građane i ona je mnogostruko niža od zemalja u okruženju. Jedino Srbija u zelenoj zoni parira Republici Srpskoj, a zato njihov tarifni sistem, odnosno plava i crvena zona, ima daleko veću cijenu električne energije.

Kada su u pitanju domaćinstva u Republici Srpskoj, cijena je 25 evra po megavat času, dok privrednici plaćaju 39 evra po megavatu. U okruženju je cijena električne energije od 46 do 60 evra po megavat času za stanovništvo, a čak od 55 do 100 evra za privredu.

– Elektroprivreda RS nastavlja da posluje odgovorno, a te minuse koje ostvarujemo na domaćem tržištu na neki način peglamo ili nivelišemo na inostranom tržištu. Uprkos ovoj krizi, ostvarujemo određene viškove električne energije, jer su nam sva proizvodna preduzeća u pogonu i tom tržišnom cijenom uspjećemo da ostvarimo i dobro poslovanje i da zadržimo najnižu cijenu električne energije za domaće kupce – objašnjavaju u ERS.

Kada u pitanju 2021. godina, navode u ovoj javnoj kompaniji, ona je bila veoma izazovna. Hidrološki je počela dobro, kasnije je nastao period suše.

– Uprkos tome očekujemo rekordnu dobit kompletnog holdinga, a poslije nekoliko godina očekujemo i da naše obje termoelektrane posluju pozitivno. Već u polugodišnjem izvještaju smo bili pozitivni, a očekuje sa da taj trend ostvarimo i za cijelu godinu – poručuju iz ERS.

Budući da ulazimo u zimski period, odnosno period grijne sezone, važno je, kako kažu, istaći da je struja u Republici Srpskoj postala najjeftiniji energenet i da se očekuje da većina stanovništva koristi struju kao ogrijev.

– Očekujemo da će biti enormno visoka potrošnja električne energije i zato apelujemo na sve građane u Republici Srpskoj da vode računa i da štede električnu energiju koliko je to moguće, da vode računa o sistemu kako bi napajanje svo vrijeme bilo uredno. Ne samo zbog količine energije, nego zato da sistem ne bi bio preopterećen enormnom potrošnjom – objašnjavaju u ERS.

APEL

Iz „Elektroprivrede RS“ apeluju na građane da uredno izmiruju račune.

– Nakon dva neplaćena računa slijedi obaveštenje o isključenju električne energije, odnosno isključenje. Isključenje ide sukcesivno. Po isključenju, građani ne samo da moraju da plate dug za struju već i visoke troškove ponovnog uključenja. Zato zbog njih samih molimo da račune plaćaju uredno i na vrijeme. Osim toga, to će omogućiti da i ubuduće cijena električne energije ostane takva kakva je i danas – dodaju iz ERS.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име