STVORENI PREDUSLOVI ZA UVOĐENJE DOMA ZDRAVLJA U MILIĆIMA U TREZORSKI NAČIN POSLOVANJA

0

MILIĆI – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Milićima da je trenutna epidemiološka situacija u ovom mjestu zadovoljavajuća i istakao da su se stvorili preduslovi za uvođenje Doma zdravlja Milići u trezorski način poslovanja.

Šeranić je istakao da je u Milićima nizak broj lica koja su do sada bila zaražena virusom koronom i izuzetno mali broj lica koja su aktivno zaražena ovim virusom, a stabilna je situacija i kada je riječ o obrazovnom sistemu – Srednjoškolskom centru, Osnovnoj školi i vrtiću.

“Zadovoljan sam stanjem u Milićima i sa aspekta obezbjeđenja zdravstvene zaštite i sa aspekta usluga iz segmenta socijalne zaštite”, rekao je Šeranić novinarima nakon sastanka sa sa načelnikom ove opštine Momirom Lazareviće, direktorima Doma zdravlja Tanjom Sušić, Medicinskog centra Kompanije “Boksit” i Centra za socijalni rad Gordanom Savić.

On je naveo da je bilo riječi i o uvođenju Doma zdravlja Milići u trezorski način poslovanja s obzirom na to da ovaj Dom zdravlja već drugu-treću godinu posluje pozitivno.

“Mislim da su se stvorili preduslovi za to. To će unaprijediti funkcionisanje ovog doma zdravlja”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da su vrlo pozitivna iskustva sa domovima zdravlja koji su prešli na ovaj način poslovanja u Bratuncu, Derventi i Čelincu, a od naredne godine u planu je i Prnjavor.

“Nažalost, epidemija virusa korona nas je usporila u tom procesu, ali nećemo odustajati od toga”, rekao je Šeranić i istakao i da je sa aspekta socijalne zaštite takođe zadovoljan razgovorima koje je imao u Milićima.

On je rekao da je napravljen pregled sanitetskih vozila za Republiku Srpsku kada je riječ o javnim zdravstvenim ustanovama i istakao da se ukazala takva potreba za oko 20 domova zdravlja koji imaju nezadovoljavajuće stanje po pitanju vozila koje treba zamijeniti u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, u skladu sa tim pregledom sanitetskih vozila će ustanove, prema prioritetima, dobijati ta vozila.

Načelnik opštine Lazarević je rekao da je na sastanku istaknuto da Dom zdravlja u kraćem periodu može preći na trezorski sistem poslovanja, jer posluje pozitivno, što je jedan od razloga da može da se pređe na takvo poslovanje.

“Time bismo uštedili na nemedicinskim uslugama i troškovima, a više bi se davalo na zdravstveni sistem i medicinske radnike”, rekao je Lazarević.

On je naveo da je na sastanku usaglašeno da je potrebno sanitetsko vozilo za potrebe opštine Milića, koja spada u red tih 20 opština u Srpskoj kojima je potrebno to vozilo.

Lazarević je zahvalio na pomoći Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Vladi Repiblike Srpske koja je donirala određena sredtava u vidu maski i drugih pomoći zdravstvenim radnicima i izrazio očekivanje da će ta saradnja biti nastavljena i ubuduće.

On je rekao da je zadovoljan stanjem zdravstva u Milićima, jer, osim Doma zdravlja, u ovoj opštini postoji i privatni specijalistički centar u sastavu kompanije “Boksit” i privatna bolnica, pa je u odnosu na neke druge opštine na višem nivou i primarna i sekunardna i tercijarna zdravstvena zaštita.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име