Sud BiH donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice; Savčić: Nisam priveden

0

SARAJEVO – Sud BiH donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem, saopšteno je iz te pravosudne institucije.

Sud je potvrdio da je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda.

– Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice – naveli su iz Suda i dodali da je Tužilaštvu BiH dostavljeno obavještenje sa službenom zabilješkom da Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi preduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti.

U saopštenju je navedeno da je Sud BiH, po prijedlogu Tužilaštva BiH, odredio pritvor Savčiću zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi sa eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu “negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca”.

Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva.

Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže tri godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13. januara 2023. godine ili do drugačije odluke Suda, navedeno je u saopštenju.

Nakon što se pojavila vijest da je predsjednik BORS-a priveden, general Savčić je demantovao ove vijesti za ATV.

General Savčić poručio je za ATV da je laž da je priveden.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име