Sutra dan žalosti u opštini Mali Zvornik zbog smrti pilota

0

MALI ZVORNIK – Odlukom predsjednika opštine Mali Zvornik, utorak 29.9.2020. godine, je proglašen Danom žalosti za područje opštine Mali Zvornik.

Dan žalosti se proglašava zbog tragične smrti pilota majora Dejana Кrsnika i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO Vojske Srbije.

Odluka o proglašenju dana žalosti se donosi na osnovu člana 16. Zakona o obilježavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije (“Službeni glasnik RS” broj 101/2005 i 30/2010 ) i člana 65.stav 1.tačk 19. Statuta opštine Mali Zvornik ( “Službenom listu opštine Mali Zvornik”, br. 21/18 ).

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vrijeme dana žalosti zastavu Republike Srbije, odnosno zastavu opštine Mali Zvornik spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama dan žalosti obilježava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obilježava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije, odnosno zastavu opštine Mali zvornik i zastava sportskih klubova. Prije početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završen tako davanja poštom i minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti. Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obilježe odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Za vrijeme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mjestima.

(Izvor: malizvornik.rs/ info birač)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име