SUTRA OBILJEŽAVANJE 30 GODINA CENTRALNOG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE

0

ZVORNIK – Udruženje pripadnika Centralnog odreda Specijalne brigade policije sutra će u Zvorniku parastosom i polaganjem vijenaca na spomen-ploču obilježiti 30 godina od formiranja ovog odreda.

Parastos, polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća biće obavljeno u 12.00 časova na spomen-ploči koja se nalazi na ulazu u Policijsku upravu u Zvorniku.

Centralni odred Specijalne brigade policije sa sjedištem u Zvorniku je udruženje boraca Specijalne brigade policije i odred koji je aktivno učestvovao u stvaranju Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i Republike Srpske.

Ovaj odred je svoj ratni put počeo 4. aprila 1992. godine oslobađanjem Srednje škole MUP-a BiH na Vracama u Sarajevu, da bi mu baza poslije bila u Zvorniku.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač otkrio je 12. aprila 2021. godine u Zvorniku spomen-ploču na kojoj su uklesana imena i slike 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda Specijalne policije Republike Srpske u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.

Lukač je tada rekao da je podizanje spomenika u Zvorniku bila obaveza i dug jer su pripadnici odreda tu imali sjedište, boreći se za Republiku Srpsku, a neki od njih su među prvima dali svoje živote za Srpsku.

On je naglasio da se ovim spomen-obilježjem ispunjava obaveza i dug prema poginulim junacima kako bi ih sačuvali u sjećanju i dodao da je 144 pripadnika Specijalne brigade policije dalo svoje živote za Republiku Srpsku, a ukupno 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske, čime su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Srpske.

Za doprinos očuvanju Republike Srpske, Specijalna brigada policije odlikovana je ordenom NJegoša prvog reda, medaljom Petra Mrkonjića i ordenom Nemanjića, dok su njeni pripadnici pojedinačno odlikovani brojnim ordenima, medaljama i priznanjima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име