SUTRA POMEN UBIJENIM SRBIMA IZ ZAGONA

0

BRATUNAC – U Bratuncu će sutra povodom 30 godina od stradanja 15 Srba u bratunačkom selu Zagoni biti prislužene svijeće i položeno cvijeće uz centralni Spomen-krst na gradskom groblju.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca Radojka Filipović rekla je Srni da su od 14 ubijenih Srba u Zagonima skoro svi bili civili, a jedna osoba se još vodi kao nestala.

NJih su 5. jula 1992. godine ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz susjednih sela i Srebrenice, nastavljajući etničko čišćenje tog područja započeto u aprilu te godine.

Za razliku od napada na ostala srpska sela na području bratunačke i srebreničke opštine, koja su muslimanske snage napadale u ranim jutarnjim časovima, napad na Zagone započeo je oko 15 časova kada je većina stanovništva bila na njivama i sakupljala ljetinu, odnosno kosili su i kupili sijeno.

Upali su u selo i ubijali civile na njivama, a neke su zatekli u kućama, masakrirali i poklali.

Radomir Gvozdenović je tog dana preživio upad muslimanske vojske u Zagone, ali su mu živi uhvaćeni sestra Rada i sestrić Aleksandar Milošević, koji je imao samo 44 mjeseca.

On je ranije ispričao da su kosom masakrirali nepokretnu staricu Milevu Dimitrić, a još neke mještane, koje su ranjene stigli, kosama su isjekli.

Samo nakon jedan čas od posljednjeg viđenja Radomir nije mogao prepoznati rođenu sestru Radu koju su masakrirali iznad rodne kuće.

Zločinci su se iživljavali nad ženama kojima su odsijecali dojke i ubijali ih sa desetinama uboda oštrim predmetima.

Za zločin počinjen nad Srbima u Zagonima još niko nije odgovarao kao ni za ostale koje su muslimanske snage počinile u Podrinju.

Članovi porodica nastradalih, komšije i prijatelji će sutra u 10.00 časova prislužiti svijeće za nastradale na bratunačkom groblju gdje su sahranjeni, jer to zbog napada na selo nije bilo moguće obaviti na mjesnom groblju, a biće položeno i cvijeće kod centralnog Spomen- krsta.

Organizator obilježavanja ove godišnjice stradanja je Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име