Sve prisutnija zavisnost djece od igrica i društvenih mreža

0

BANJALUKA – Aktuelna istraživanja pokazuju da djeca veoma rano, već od svoje devete godine života, pokazuju znake zavisnosti od mobilnih telefona. U ranom uzrastu dominiraju igrice, a kasnije i brojne društvene mreže, naveli su iz Centra modernih znanja iz Banjaluke.

– Kada ih roditelji opomenu i daju neki zadatak, oni izgledaju često kao hipnotisani i ponekad se čini da ništa od informacija ne dopire do njih. Sa uzrastom se javljaju i druge poteškoće, gdje djeca uopšte ne žele da se jave roditeljima na telefon ili poruku, jer to nije “in” u društvu da ih roditelji nešto zapitkuju i interesuju se gdje su i šta rade. Kasnije opet na raznim događajima i zajedničkim druženjima primjećujemo da djeca uopšte ne komuniciraju nego da su stalno na telefonu – istakli su iz Centra.

Upravo zbog ovakvih problema, ali i mnogih drugih, u okviru Centra modernih znanja počinje sa radom pedagoško – psihološko savjetovalište, uz poseban akcenat na rad sa djecom koja su ovisnici od društvenih mreža, kao i na rad sa adolescentima socijalno neprilagođenog ponašanja.

– Pored toga, stručnjaci u savjetovalištu se bave i problemima koje imaju odrasli, kao što su: anksioznost, osjećaj “zaglavljenosti” u životu, napadi panike, depresija, savjetovadnim radom sa roditeljima koji imaju poteškoće u komunikaciji sa djecom, suočavanje sa stresnim i traumatičnim iskustvima – ističe se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име