SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA OPŠTINE

0

SREBRENICA – U Srebrenici će danas svečanom sjednicom Skupštine opštine i uručivanjem nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima biti obilježen Dan ove opštine.
Najveće opštinsko priznanje Plaketu sa zlatnim grbom opštine dobiće Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo Republike Srpske.

Plaketa sa srebrnim grbom opštine Srebrenica biće dodijeljena Vladi Kantona Sarajevo, a Plaketa sa bronzanim grbom Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

Biće uručene novčane nagrade i zahvalnice za postignute rezultate u oblasti nauke, tehnologije, umjetnosti, poljoprivrede, humanitarnog rada, humanosti, za najbolje učenike, sportiste, kao i za oblast zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja.

Jubilarne nagrade biće uručene radnicima opštine i lokalnih firmi i ustanova čiji je osnivač opština, a koji ispunjavaju kriterijume za dodjelu tih priznanja.

Svečana sjednica će početi u 12.00 časova u sali Doma kulture.

Nakon prvih višestranačkih izbora i pada socijalizma u BiH prekinuto je obilježavanje 11. marta kao Dana opštine Srebrenica, odnosno dana kada je ovo mjesto oslobođeno od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Od 1996. godine srebrenička srpska vlast kao Dan i slavu opštine proslavljala je Pokrov Presvete Bogorodice /14. oktobra/ jer je to slava i ovdašnje istoimene crkve.

Uspostavljanjem dvoetničke vlasti 1999. godine, ponovo dolazi do prekida obilježavanja Dana opštine.

Saziv Skupštine opštine Srebrenica 2002. godine donosi odluku da se kao Dan opštine Srebrenica obilježava datum uspostavljanja Dejtonskog sporazuma.

Međutim, tadašnji odbornici su greškom ili neznanjem, za mjesec pogriješili datum uspostavljanja Dejtonskog mira pa su umjesto 21. novembra u odluci naveli da je riječ o 21. decembru i tako se 12 godina obilježavao pogrešan datum kao Dan opštine.

U aprilu 2014. godine odbornici su odlučili da ponište raniju i donesu novu odluku kojom su Danom opštine Srebrenica ponovo proglasili 11. mart.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име