Svi prijedlozi promjena zakona i ustava zahtijevaju oprez

0
BANJALUKA – Sve promjene zakona i ustava u BiH ne smiju biti rezultat stranog pritiska već moraju ostaviti nedirnutom ustavom garantovanu autonomiju entiteta i dejtonske mehanizme zaštite konstitutivnih naroda, navodi se u trećem poglavlju 25. izvještaja Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

 

U tekstu se naglašava da je ova struktura sačuvala mir više od 25 godina, te da je i dalje od presudnog značaja kao garancija stabilnosti u budućem periodu.

Izvještaj podsjeća na pisanje bivšeg visokog predstavnika Karla Bilta, koji je naveo da bi se “onima koje dovode u pitanje dejtonsku strukturu zbog poštovanja etničkih i nacionalnih identiteta moglo savjetovati da pokušaju da kod Škota izdejstvuju da prihvate potpunu integraciju sa Engleskom, ili kod Katalonaca ili Baskijaca da prihvate potpuno unitarnu Španiju”.

Јednostavno rečeno, sve prijetnje u odnosu na dejtonsku formulu prijetnje su stabilnosti, napretku i budućnosti BiH, stoji u trećem poglavlju izvještaja.

Kako se navodi, neki američki komentatori koji se zalažu za BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci, učestvuju u lobističkoj kampanji i zalažu se da SAD i druge zemlje, kroz agresivan nastup, zamijene dejtonski sistem koji čuva mir već više od 25 godina.

Kao primjer se navodi nedavni izvještaj pod naslovom “Kako popraviti Dejton: Novi aranžman za Bosnu i Hercegovinu”, u kojem jedan analitički centar poziva međunarodnu zajednicu da silom nametne centralizovani “građanski” sistem u BiH.

– Međutim, sve zapadnjačke pristalice “građanske” BiH karakteriše fundamentalno nepoznavanje prilika u zemlji. Srbi i Hrvati u BiH su, svojim glasovima, dosljedno i naglašeno odbacili ideju “građanske” BiH. Nedavno je čak i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, priznao da je prodor “građanskih” stranaka kod Hrvata i Srba “sveden na nulu” – dodaje se u izvještaju Vlade Srpske.

Kako se navodi, čak je i većina Bošnjaka odbacila “građanske” stranke i opredijelila se za bošnjačke nacionaliste.

Nacionalističke bošnjačke stranke često podržavaju “građanski” sistem u BiH, ali samo kada su sigurne da bi takvom BiH u potpunosti dominirala bošnjačka većina.

Vlada Srpske u izvještaju naglašava da, iako se stručni savjeti prijatelja BiH uvažavaju, reformska nastojanja stranih vlada i organizacija moraju poštovati suverenitet BiH.

Da bi bile održive i legitimne, izmjene zakona i ustava u BiH ne smiju biti rezultat stranog pritiska sa bilo koje strane.

U tekstu se podsjeća da su raniji pokušaji uticajnih trećih lica da pritiskom izdejstvuju veće promjene samo usporile napredak BiH.

Kao primjer se navodi fijasko butmirskih sastanaka u oktobru 2009. godine, koji služi kao nauk kako se reforma ne postiže.

– Osnovni element poštovanja vladavine prava je poštovanje zakonskog procesa, a naročito poštovanje ustavnih procesa koji uređuju sredstva kojima se mijenja sam ustav – dodaje se u tekstu.

Naglašeno je da bi svaki pokušaj nametanja zakonskih reformi u BiH nezakonitim sredstvima samo dodatno urušio poštovanje vladavine prava i onih stranih elemenata koji bi učestvovali u takvom licemjernom nastojanju.

– Sve reforme – putem zakona ili ustavnih amandmana – moraju se odvijati u transparentnom i zakonskom procesu koji je utvrđen Ustavom BiH. Era nedemokratskih naloga koje su BiH i njenim narodima nametale spoljne sile suprotno Dejtonu i demokratskim ustavnom procesima BiH davna je prošlost – poruka je Vlade Srpske.

U tekstu se podsjeća da su, nakon pobjede Džoa Bajdena na izborima za predsjednika SAD, pobornici BiH pod bošnjačkom dominacijom izrazili nerealna, optimistička očekivanja da će nova američka administracija usvojiti agresivnu politiku u pravcu promjene dejtonskog ustava, uprkos činjenici da je dejtonska struktura donijela mir koji traje više od 25 godina.

Međutim, Bajdenova administracija odbacila je takvu destabilizujuću politiku.

U pismu članovima Predsjedništva BiH, američki državni sekretar Majk Blinken pozvao je na “ograničene ustavne promjene potrebne da bi se izvršila dosljedna reforma izbornog sistema koja mora biti u skladu sa zahtjevima za članstvo u Evropskoj uniji i presudama evropskih sudova”.

Izvještaj ukazuje i na stav američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona, koji je na sličan način ponovio američku opredijeljenost za Dejtonski sporazum i BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Republika Srpska sa zahvalnošću pozdravlja izjave američke politike kojima se podržava Dejtonski sporazum i slaže se sa državnim sekretarom Blinkenom da postoji potreba za ograničenim ustavnim promjenama sa ciljem sprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava – dodaje se u izvještaju.

Navedeno je da Republika Srpska podržava izmjenu Ustava BiH u cilju sprovođenja presude Evropskog suda zaljudska prava u predmetu Sejdić -Finci i sličnim odlukama.

U ovom dokuimentu se navodi i da Srpska žali što neslaganja bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH o načinu sprovođenja ove odluke u pogledu izabranih zvaničnika u FBiH sprečavaju ove izmjene do kojih je trebalo davno doći.

Što se tiče nosilaca funkcija koji predstavljaju FBiH, Republika Srpska već godinama jasno stavlja do znanja da će prihvatiti svako rješenje koje hrvatske i bošnjačke stranke usaglase, a koje nijedan od tri konstitutivna naroda ne lišava prava glasa.

U trećem poglavlju, Vlada podsjeća da je 2013. godine, Јakob Finci, jedan od dva podnosioca tužbe u predmetu Sejdić-Finci, pohvalio prijedlog tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prema kom bi Predsjedništvo BiH imalo jednog člana iz Republike Srpske, dva iz Federacije, i to bez nacionalnog predznaka.

Finci je izjavio da on i Dervo Sejdić, drugi podnosilac tužbe, smatraju da je Dodikov prijedlog “najkorektniji i najkonkretniji”.

– Nažalost, vodeće bošnjačke i hrvatske strane više od deceniju ne uspijevaju da postignu saglasnost o načinu izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda iz FBiH. Bošnjačke stranke odbijaju prijedloge usmjerene na to da se spriječi da dva člana Predsjedništva biraju Bošnjaci, a nijednog Hrvati – stoji u tekstu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име