U APRILU CIJENE VIŠE ZA 0,1 ODSTO, GODIŠNJA INFLACIJA 7,9 ODSTO

0

SARAJEVO – Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u prosjeku su više za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 7,9 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića, te alkoholna pića i duvan u aprilu u prosjeku su skuplji za po 0,1 odsto u odnosu na mart, odjeća i obuća za 1,3 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,7 odsto, zdravstvo, te restorani i hoteli za po 0,2 odsto, komunikacije za 0,8 odsto, rekreacija i kultura za 0,3 odsto, a ostala dobra i usluge za jedan odsto.

Stanovanje i režijski troškovi u aprilu u prosjeku su jeftiniji za 0,1 odsto, a prevoz za 1,1 odsto.

Nivo cijena u aprilu, u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 7,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 12,8 odsto, alkoholna pića i duvan za 5,9 odsto, tanovanje i režijski troškovi za 14,6 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 11,3 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 2,9 odsto, komunikacije za 1,3 odsto, rekreacija i kultura za 8,9 odsto, obrazovanje za 2,3 odsto, restorani i hoteli za 7,9 odsto, te ostala dobra i usluge za 10,5 odsto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 6,9 odsto, a prevoz za 5,3 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име