U ČETVRTAK PARASTOS UBIJENIM SRBIMA IZ BREŽANA

0

SREBRENICA – Parastos za 32 ubijenih Srba iz srebreničkog sela Brežani biće služen u četvrtak, 30. juna, kada se navršava 30 godina od njihove pogibije i stradanja ovog sela.
Parastos će biti služen u 11.00 časova kod spomen-obilježja u Brežanima, gdje će biti prislužene svijeće za pokoj duša poginulih, položeno cvijeće i odata počast nastradalim.

Obilježavanje 30 godina od stradanja Srba u Brežanima organizuje Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice sa preživjelim stanovnicima i članovima porodica nastradalih Srba iz tog sela.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog stanovništva, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela su tragičnog 30. juna te godine, u ranu zoru, upale u ovo selo i počinile stravičan masakr nad mještanima ubijajući sve što su stigle.

Nisu ostavljali u životu ni civile i nepokretne i gluvonijeme koje su ubijali i palili u kućama i na spavanju.

Neki mještani su uhvaćeni živi, masakrirani i zapaljeni, a selo je opljačkano i popaljeno. Tijela Dostane i gluvonijeme Krstine Lazić, koje su tada nestale, još nisu pronađena. Nije preživio niko od mještana koji su tog jutra živi zarobljeni.

Preživjeli su samo oni koji su zahvaljujući poznavanju terena i raštrkanosti kuća u selu, pod okriljem noći i magle, uspjeli pobjeći u obližnje šumarke i sakriti se u travu, lozu, ostrugu i bujad.

Tako sakriveni gledali su svirepa ubistva nedužnog stanovništva. Zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani, umirući u najvećim mukama.

Najstarija žrtva tog masakra bio je osamdesetosmogodišnji Stanko Milošević, a najmlađa petnaestogodišnji LJubomir Josipović. Među ubijenima bilo je pet žena.

Za zločin nad mještanima Brežana, kao i za sve druge masovne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Iako postoje brojni dokazi pa i preživjeli svjedoci, koji su gledali i prepoznali neke počinioce zločina i spremni su da ispričaju ko je i na koji način vršio torture i masakrirao zarobljene Srbe, većinom civile iz Brežana, Tužilaštvo i Sud BiH ne pozivaju ih da svjedoče niti pokreću istragu protiv počinilaca.

Veći broj tada zapaljenih srpskih kuća u Brežanima još nije obnovljen i njihovi vlasnici ni nakon 30 godina nemaju gdje da se vrate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име