U MILIĆIMA POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

0

MILIĆI – U milićkom Domu zdravlja “Sveti Nikola” danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa za pacijente koji vakcinu dobijaju besplatno, izjavila je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Tanja Sušić.
Sušićeva je navela da je ova ustanova vakcinu dobila prije dva dana i da su se građani, koji se nalaze na spiskovima za vakcinisanje, danas javljali timovima porodične medicine.

“Trebovali smo 80 vakcina, međutim od Instituta za javno zdravlje Republike Srpske dobili smo 70 komada, što će nam biti dovoljno jer smo toliko utrošili i prošle godine, a spiskovi pacijenata koji primaju vakcinu, svake godine su gotovo identični”, izjavila je Sušićeva.

Ona je navela da je riječ o četvorovalentnoj vakcini, proizvođača “Sanofi”, koja se može primjenjivati kod djece starije od šest mjeseci i odraslih lica, a ako su djeca mlađa od devet godina i vakcinišu se prvi put, potrebno je da roditelji znaju da treba da prime i drugu dozu vakcine, u razmaku od četiri sedmice.

“S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, vezanu za virus korona, svi pacijenti prije primanja vakcine treba da dođu na pregled kod porodičnog ljekara. Kod lica koja se nalaze u karantinu i samoizolaciji je kontraindikovana primjena vakcinacije, dok ne izađu iz perioda izolacije”, ukazala je Sušićeva.

Sušićeva je rekla da besplatnu vakcinu mogu dobiti pacijenti na hemodijalizi, zatim oni koji su insulinski zavisnici, lica koja su liječena kardio-hirurškim metodama na srcu, HIV pozitivna lica, odnosno pacijenti oboljeli od AIDS-a.

Vakcinu besplatno mogu dobiti i djeca koja su liječena od reumatske groznice, sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, lica koja boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, pacijenti koji su završili primanje hemoterapije, pod uslovom da nemaju nikakvih kliničkih znakova bolesti.

Sušićeva je navela da se porodičnom ljekaru javljaju i lica kod kojih je završena transplantacija nekog organa i lica sa posebnim potrebama, ali sa boravkom u kolektivnom smještaju.

Ona je rekla da se pacijentima koji dolaze u milićki Dom zdravlja obavezno mjeri tjelesna temperatura, te apelovala na građane da nose masku, jer jedino tako mogu ući u ovu zdravstvenu ustanovu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име