U NEDJELJU PARASTOS ZA 126 POGINULIH BORACA NA GLOĐANSKOM BRDU

0

ZVORNIK – Na Glođanskom brdu kod Zvornika u nedjelju, 6. novembra, biće obilježeno 30 godina od stradanja 126 pripadnika Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Obilježavanje stradanja 126 pripadnika Vojske Republike Srpske organizuje se pod nazivom “30 godina od zločina bez kazne na Glođanskom brdu”.

Nakon parastosa, koji će u 12.00 časova služiti sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, biće položeni vijenci i cvijeće na mjestu stradanja, najavljeno je danas iz Boračke organizacije Zvornik.

Predviđeno je da će se okupljenima na Glođanskom brdu obratiti predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ubijeni i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Boračke organizacije sa ovog područja su ukazivale da je to bio jedan od najtežih zločina jer su nad srpskim borcima, koji su napadnuti u zoru 6. novembra, počinjen masakr.

Zločinci su zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske mučili i vezali za drveće bodljikavom žicom, koje je kasnije posječeno da bi bili sklonjeni dokazi.

Navodi o počinjenom zvjerstvu pripadnika takozvane Armije BiH potvrđeni u kasnijem obdukcionom postupku.

Na tijelima nekih vojnika vidjelo se da su vezani bodljikavom žicom, neki su bili vezani lancima, neki zakivani ekserima za hrastove.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, u nekoliko navrata je postavljana spomen-ploča sa natpisom: “Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske”, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica porazbijala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име