U SREBRENICI SLIJEDI ZAMJENA SVJETILJKI JAVNE RASVJETE RADI ŠTEDNJE

0

SREBRENICA – Opština Srebrenica namjerava da izvrši zamjenu svjetiljki na sistemima javne rasvjete na području ove lokalne zajednice štedljivim, LED sijalicama radi ušteda energije i smanjenja zagađenja okoline.

U okviru projekta Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske predviđena je zamjena 169 svjetiljki čime se žele smanjiti troškovi električne energije i racionalizovati energetska efikasnost.

Ranije je iz Ministarstva za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo Republike Srpske najavljeno obezbjeđenje 100.000 KM za ovaj projekat kojim je najavljena ušteda od 75 odsto utroška električne energije za javnu rasvjetu, što bi se ostvarilo zamjenom postojećih novim svjetiljkama, odnosno LED sijalicama.

Vrijednost kompletnog projekta preostalih nezamijenjenih svjetiljki novim ekonomičnim u srebreničkoj opštini iznosi oko 500.000 KM, a investicija treba da se isplati za šest godina ostvarenim uštedama.

Na području ove lokalne zajednice koristi se više od 1.200 rasvjetnih tijela od kojih je manji broj zamijenjen LED sijalicama prilikom nedavne realizacije jednog manjeg projekta, koji se odnosio na zamjenu instalacija, stubova i svjetiljki javne rasvjete u užem centru Srebrenice.

U preduzeću “Svjetlost” koje održava sistem rasvjete kažu da su LED sijalice znatno ekonomičnije, ali da je značajno skuplje održavanje i servis tih rasvjetnih tijela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име