U ZVORNIKU ODRŽAN FESTIVAL HUMORA I SATIRE “KRIVA DRINA”

0
????????????????????????????????????

ZVORNIK – Četvrti međunarodni Festival humora i satire “Kriva Drina”, na kojem su nastupili aforističari i satiričari iz Srbije, Bugarske, Federacije BiH /FBiH/ i Republike Srpske, održan je sinoć u Zvorniku.

Festival humora i satire “Kriva Drina” održan je u okviru obilježavanja 75 godina rada i postojanja zvorničke Narodne bibliotke i muzejske zbirke.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je novinarima da se, osim jubilarnih 75 godina postojanja biblioteke, festivalom obilježava i 60 godina od smrti književnika Marka Markovića iz Zvornika, koji je napisao zbirku pripovijetki “Kriva Drina”.

“Na Markovićevu zbirku pripovijetki `Kriva Drina` dao je osvrt i nobelovac Ivo Andrić. Festival nosi taj naziv zbog opšteg, a duboko ukorijenjenog, značenja u tradiciji i kulturi našeg naroda”, rekla je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da ovaj festival, na izvjestan način, može biti kulturna, ali i turistička ponuda i Zvornika i Republike Srpske.

Prema njenim riječima, na Festivalu učestvuje 11 aforističara, što je mnogo manje u odnosu na prethodne festivale, a sve zbog epidemiolopških mjera.

Selektor Festivala humora i satire “Kriva Drina” Stanislav Tomić podsjetio je da se ove godine festival ove vrsta održava samo u Zvorniku, dok se u normalnim okolnostima održavao i u Bijeljini i u Banjaluci.

“Ovo je jedini aktivni festival kada je riječ o ovoj godini i sama ta činjenica je dovoljna da pokaže njegov značaj i koliko utiče na kreiranje kulturne slike i identiteta grada Zvornika”, rekao je Tomić.

Aforističar Aleksandar Čotrić iz Beograda izrazio je zadovoljstvo prisustvom na ovom festivalu pred zvorničkom publikom koja, kako je rekao, zna šta je dobar aforizam.

“Festival je prilika da se ponovo nađu aforističari i ponude publici deo svog stvaralaštva, za razliku od prošle godine koju nam je `ukrala` pandemija virusa korona”, rekao je Čotrić.

Čotrić je pozdravio zvorničku publiku aforizmom – “Divim se Turcima, trebalo je sa nama izdržati punih pet vekova”.

I Zvorničanin Milan Pantić, koji piše aforzme, ocijenio je ovaj festival jedna od najljepših manifestacija na koju gosti humoristi i satiričari rado dolaze.

Organizator ovog festivala, koji prošle godine nije održan zbor virusa korona, je Narodna biblioteka i muzejska zbirka, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име