UČENICIMA OBEZBIJEĐEN POSAO NAKON ŠKOLOVANJA ZA KUVARA

0

ZVORNIK – Učenici trećeg razreda zvorničkog Srednjoškolskog centra /SŠC/ “Petar Kočić” koji se obrazuju za kuvare imaju obezbijeđen posao po završetku škole, rekla je direktor ovog srednjoškolske ustanove Biljana Pisić.

Ističući da je riječ o deficitarnom zanimanju, Pisićeva je rekla da učenici imaju kvalitetnu praktičnu nastavu u najboljim ugostiteljskim objektima u gradu Zvorniku.

“Učenici, profesori, ali i poslodavci ističu ovu činjenicu i pozivaju učenike koji završe osnovnu školu da upišu perspektivna zanimanja koja im nude brzo zaposlenje i napredovanje u struci”, rekla je Pisićeva novinarima.

Ona je dodala da je ovo najbolji primjer unapređivanja nastave kroz dualno obrazovanje, odnosno spoj teorije i prakse, te potvrda da se školuju kadrovi potrebni privredi.

Pisićeva je istakla da SŠC već godinama upisuje učenike u ugostiteljske smjerove – kuvar i konobar.

“Želimo da se promijeni trend praktične nastave kako bi učenici imali što bolje uslove za sticanje praktičnih znanja iz ove oblasti”, rekla je Pisićeva.

Prema njenim riječima, zahvaljujući sredstvima EU, kroz projekat prekogranične saradnje sa školom iz Rume, u Srednjoškolskom centru biće vrhunski opremljen restoran.

“Osim toga, veoma je važno da učenici imaju praksu u ugostiteljskim objektima, odnosno restoranima i hotelima. To je sigurno razlog više da učenici budu zainteresovani za zanimanja kuvar i konobar”, rekla je Pisićeva i izrazila očekivanja da će naredne školske godine biti mnogo više učenika zainteresovanih za ova perspektivna zanimanja.

Ocijenivši da su i učenici prepoznali dobre uslove za sticanje praktičnih znanja, Pisićeva je navela pozitivne primjere odnosa učenika prema praktičnoj nastavi.

“Imamo učenike prvog razreda koji na praksu u objektima gdje stiču nova znanja dolaze i po tri ili četiri časa ranije. To je za svaku pohvalu. NJihov rad su prepoznali i poslodavci koji su već `rezervisali` nekoliko učenika iz trećeg razreda u jednom objektu, a prema našim saznanjima i više drugih učenika će odmah po završetku škole početi da rade”, istakla je Pisićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име