Ulične akcije kao dio projekta “Mirovna politička akademija za mlade regije Birač”

0

Milići/Vlasenica – Mladi iz Milića i Vlasenice organizovali su ulične akcije, kojima su skrenuli pažnju javnosti na njihov položaj.

Anastasija Milinković iz Milića kaže da su prolaznicima dijelili promotivni materijal – USB i šolje – sa porukama koje imaju za cilj da podignu svijest građana i lokalnih političara o potencijalima mladih i zašto je važno da mladi budu dio društvenih procesa.

Osim toga građani su mogli da vide i bilborde na kojima su ispisane poruke koje su kreirali mladi.

“Na bilbordima možemo vidjeti crteže uz poruke poput : “Generacijo govorimo zajedno!”, “Mijenjajmo stereotipe o mladima”, “Hoćemo da učestvujemo u donošenju odluka koje se tiču naše zajednice”… Ovom uličnom kampanjom želimo da ukažemo koliko je uloga mladih važna a u isto vrijeme je nekako po strani” – kaže Anastasija.

Mladi iz Milića I Vlasenice kažu da im nedostaje omladinsko organizovanje, kulturni i muzički sadržaji a kao najveći problem ističu pasivnost mladih.

“Uglavnom mlade niko ništa ne pita – šta njima treba i kakvo je njihovo mišljenje” – kaže Nikolina iz Vlasenice.

Marija iz Milića, učenica trećeg razreda gimnazije, ističe da u Milićima nedostaje omladinska organizacija. “Trenutno nemamo ni jednu takvu organizaciju, iako pokušavamo nešto da učinimo. Aktivni smo, imali smo nekoliko radionica ali nemamo podršku ni od koga” – kaže Marija.

Građani koji su dobili poklone u okviru ulične kampanje u Vlasenici, podržavaju mlade u njihovim aktivnostima.

“Mladi trebaju više da se uključe u dešavanja u društveni život, da se bore za svoja prava”- kaže Slađana iz Vlasenice.

“Sve pohvale za ovaj projekat i nadam se da će ih biti što više” – kaže Milada iz Vlasenice.

Aleksandar Kraljević odbornik u SO Vlasenica napominje da u ovoj opštini nedostaje Strategija za mlade ali i da su mladi pasivni. “Mislim da je problem što nema Strategije za mlade i vjerujem da će usvajanjem Strategije, položaj mladih biti poboljšan. Isto tako, mladi treba da budu više aktivni, da malo ostave mobilne telefone i da se uključe u realan život kako bi poboljšali i svoj ali i život svih građana opštine Vlasenica” – kaže Kraljević.

Ulične akcije dio su projekta“Mirovna politička akademija za mlade regije Birač” koji u Milićima, Vlasenici , Bratuncu i Srebrenici realizuje Udruženje “Forum žena” iz Bratunca.

Dragana Đurić aktivistkinja Udruženja i koordinatorica projekta kaže da je urađeno niz aktivnosti.

“Set radionica, sedmodnevni seminar za mlade… kako bi nakon lokalnih izbora, mladi bili osposobljeni da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i da zagovaraju svoj bolji položaj. Takođe, izradili su i akcione planove, svako za svoju opštinu. Ono što treba napomenuti je da opštine Bratunac, Srebrenica i Vlasenica nemaju dokument Strategija za mlade, a opština Milići ima.

Milići su pozitivan primjer gdje se svake godine usvaja Akcioni  plan za implementaciju Stragegije gdje su uvršteni prijedlozi koje mladi adresiraju lokalnoj upravi”- kaže Đurićeva.

Projekat “Mirovna politička akademija za mlade regije Birač”, počeo je u aprilu ove godine i završava krajem oktobra a realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodnir azvoj (USAID).

(Izvor: Radio “Magic”)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име