USTAVNI SUD: GRADONAČELNIK BIJELJINE POVRIJEDIO ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

0

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu Grada Bijeljina nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Neustavnost navedenog akta očituje se u tome što je gradonačelnik Bijeljine njegovim donošenjem izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja.

Time je, saopšteno je iz Ustavnog suda, povrijedio relevantnu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi i ustavno načelo zakonitosti akata, što ovaj normativni akt u cjelini čini neustavnim sa formalno-pravnog aspekta.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je Srni da gradonačelnik Ljubiša Petrović ima propuste u radu i izlazi iz okvira svojih nadležnosti, što je zvanično i dokazano današnjom potvrdom Ustavnog suda Republike Srpske da je povrijedio Zakon o lokalnoj samoupravi kada je riječ o Pravilniku o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu.

“Od početka smo isticali da postoje određeni propusti u radu gradonačelnika i kršenje zakona, što je u ovom, kao i u nekim ranijim slučajevima, dobilo zvaničnu potvrdu od nadležnih institucija”, istakao je Đurđević.

Đurđević je ukazao da se gradonačelnik postavio kao neko ko je krajnji tumač i instanca koja određuje svima šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonom.

“To je i formalnopravno i suštinski neprihvatljivo i nenormalno. I ta priča se upravo srušila kao kula od karata”, naglasio je Đurđević.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu grada Bijeljina nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Neustavnost navedenog akta ogleda se u tome što je gradonačelnik Bijeljine njegovim donošenjem izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja, čime je povrijedio relevantnu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi i ustavno načelo zakonitosti akata, što ovaj normativni akt u cjelini čini neustavnim sa formalno-pravnog aspekta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име