Ustoličen patrijarh Porfirije

0

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličen je danas u Beograd. Na svečanoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji patrijarh je ustoličen na način koji je propisao Sveti arhijerejski sabor, a poslije tog čina novoizabrani patrijarh stupio je u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starješine Srpske pravoslavne crkve. Time je novi patrijarh i zvanično preuzeo dužnost.

Ustoličenje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom, na kraju koje su kao simboli patrijararške vlasti novom patrijarhu uručene insignije – panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.

Tokom uvođenja novog patrijarha u Svetosavski tron prisutni u hramu tri puta uzviknuli su “dostojan” /aksios/, a potom je počela besjeda novog poglavara SPC.

Patrijarh Porfirije je u besjedi rekao da je Hristos naš pokretač i mjera, spasitelj čitavog svijeta i sve tvorevine.

Patrijarh je istakao da danas, nažalost, živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo uzdrmani, ali da smo svi pozvani na službu miru i jedinstvu.

Patrijarh Porfirije je rekao da je Crkva saborni organizam, da je pozvana da sabira i spaja, te da će on nastojati da njeguje saborni duh kao najvažniji cvijet bogočovječanskog stabla.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име