USVOJENA REZOLUCIJA O ZAŠTITI SRBA NA KOSOVU I METOHIJI

0

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kojom se osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba na Kosmetu.

U Rezoluciji se podržavaju napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine.

Usvojeni su i amandmani SDS-a na Rezoluciju, a kojim se navodi da Kosovo i Metohija predstavlja srpsko opredjeljenje i temelj svih dosadašnjih i budućih generacija.

Za Rezoluciju je glasalo 65 poslanika, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Poslanici su usvojili i zaključke u vezi sa navedenom rezolucijom klubova poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, US, NPS-a i Poslaničke grupe SPS i DNS.

Tim zaključcima Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti.

Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UHN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se države članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U zaključacima se navodi da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, NJemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji, da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka kosovskim Albancima i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potpunosti neprihvatljiv.

Navedeni zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Poslanici su tokom prvog dijela zasjedanja treće redovne sjednice Narodne skupštine Srpske izglasali i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, po hitnom postupku, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Poslanici su izglasali i Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar – prijedlog predsjednika Republike, a čiji je cilj ispunjavanje svih materijalnih i formalno-pravnih uslova kojim se obezbjeđuje kontinuirano institucionalno davanje podrške i pomoći toj svetinji.

Usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je prvi dio zasjedanja treće redovne sjednice parlamenta Srpske i njen nastavak najavio za srijedu, 14. jun, u 10.00 časova

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име