Uvođenje novih procedura u bolnici “Sveti vračevi”

0

BIJELJINA – Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” prva je u zemlji, ali šire, koja je uvela obavezni skrining srca tek rođene djece. Ova procedura je besplatna I značajna, ne samo za ovu zdravstvenu ustanovu, nego I za pet opština koje gravitiraju bolnici.

Razlog uvođenja redovnog ultrazvuka srca svih novorođenih beba u  bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi”, je kako navodi, direktor ove zdravstvene ustanove, doktor Zlatko Maksimović, dostupnost  stručnog ljekarskog kadra, ali I poražavajuća činjenica da je broj djece sa urođenom srčanom manom u porastu.

“Prema našim saznanjima, mi smo prvi u državi koji su se opredijeljili na ovaj korak, a mislim I šire. Naša procjena je da mi to možemo, jer imamo našeg kardiologa u bolnici. Pored doktorice Ružica Borović, tu je I doktorica Snežana Simić Perić. Zato je naše mišljenje da ćemo uspijeti ovu uslugu održati u narednom periodu”, istakao je dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Do sada je u praksi bio selektivni ultrazvuk tek novorođene djece, nova odluka donosi nova pravila, ali I novi cilj – pregled u asimptomatskoj fazi.

 “Prije nego što beba ispolji bilo kakve simptome, što je od velikog značaja, kako za prognozu  same bolesti, tako I za kvalitet života ove djece”, objasnila je prim. dr Ružica Borović, dječiji kardiolog JZU Bolnica “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Na osnovu ljekarske prakse, urođene srčane mane su najčešći problemi sa kojima se čovjek rađa, zato je, prema mišljenju struke – obavezan ultrazvuk po rođenju, dobar potez.

“Na 1.000 do 1.200 djece, obično se negdje javlja od 10 do 12 djece koji imaju najteže urođene srčane mane I koji zahtijevaju odmah po rođenju, hiruršku intervenciju, dok druga većina djece zahtijeva samo praćenje”, naglasila je prim. dr Snežana Simić Perić, dječiji kardiolog u DZ Bijeljina.

Kardiovaskularne bolesti su najčešća oboljenja ne samo kod nas, već I ostalim zemljama u regionu, zato zahtijevaju ozbiljan pristup od strane roditelja, kao i stalni ljekarski nadzor, naročito u ranom uzrastu.

(BN)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име