UZORKOVANJE VAZDUHA, ZEMLJIŠTA I VODA PRIJE ISTRAŽNIH BUŠENJA

0

SREBRENICA – Preduzeće “Drina resurs” iz Banjaluke, koja se bavi istraživanjem i identifikacijom ležišta zlata, srebra, olova i cinka, ovih dana je organizovalo helikopterska nadlijetanja, uzorkovalo vazduh i snimalo dijelove opština Srebrenica i Bratunac, u saradnji sa danskom firmom “Skaj TEM servi aps”.

Iz ove firme saopšteno je da su prethodno obavili uzorkovanje potočnih sedimenata na prostoru Olovina i Čumavića u srebreničkoj i Čauša u bratunačkoj opštini.

“Drina resurs” trenutno obavlja uzorkovanje zemljišta, geološko mapiranje terena i radiometrijska mjerenja stijenskog materijala.

S ciljem bezbjednosti zdravlja i zaštite životne sredine u maju i junu biće urađena ekološka studija na ovim istražnim prostorima radi utvrđivanja i definisanja početnog stanja životne sredine.

Naredna ekološka studija, najavljeno je iz “Drina resursa”,
radiće se nakon kampanje istražnih bušenja i geofizičkih ispitivanja elektromagnetnih karakteristika terena iz vazduha.

Rezultati svih ekoloških studija biće javni i dostupni stanovništvu, opštinskim ustanovama i institucijama Republike Srpske.

Svi istražni radovi prethode bušenjima koja su planirana za sredinu i kraj ljeta, a istraživanjem su obuhvaćeni atari sela Slatina, Viogor, Čumavići, Olovine, Skenderovići, Moćevići, Brežani, Zanik, Potočari, Sase, Milačevići i brdo Čauš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име