Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

0

BANJALUKA – Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i na ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, navodi se u dokumentaciji obavještajnih službi koja je u posjedu portala banjaluka.net, a prenosi SRNA.

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine “grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”.

“Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim “Smrt” iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske”, navodi isti izvor.

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske, dodaje se u dokumentu.

Prema istom izvoru, kasnijim radom bezbjednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja, navedeno je u dokumentu.

Pored toga, u istim dokumentima je navedeno da je Dodik na meti vehabija u BiH bio i godinu i po dana kasnije i to na kulturnoj manifestaciji Kočićev zbor, na platou Manjače iznad Banjaluke, kao i Vulin, koji je trebalo da prisustvuje ovoj manifestaciji.

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Јanja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Јanje kod Bijeljine, dodaje se u tekstu.

Njih dvojica su od ove grupe koja broji oko četrdesetak članova, smještenih u Јanji i dobro naoružanih raznim vrstama oružja, dobili zadatak da 25. avgusta 2019. godine odu na Kočićev zbor na Manjaču i da na svoje ciljeve djeluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku, a svima je dobro poznato da se na tom zboru na Manjači okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, tako da se veoma lako infiltrirati u masu, piše u tekstu.

Takođe, vodili su se idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među narodom, pa su očekivali da će im tako lakše prići, ali na svu sreću plan im nije uspio. Takođe, došlo se do saznanja da je takozvani “tiper” ove akcije bio izvjesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Јanje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije, navedeno je u dokumentaciji.

“Postoje obavještajna saznanja bezbjednosnih agencija po kojima ova grupa, predvođena pomenutim Aletovićem koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je dio i pronađen prilikom akcija bezbjednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim časovima u okolini Јanje, odnosno Bijeljine”, dodaje se u tekstu.

U dokumentaciji bezbjedonosnih službi je navedeno da je “glavni organizator još nerasvijetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvjesni Mehdin Јakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH”.

“Obavještajna saznanja pokazuju da je Јakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića. Inače, ta Јakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo “Tekbir”, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Јakubović je poznat po tome da u BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama”, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi, prenosi portal banjaluka.net.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име