VIŠE OD 3.000 KUĆA NIJE OBNOVLJENO, A OBNOVLJENE PRAZNE

0

SREBRENICA – Od 6.400 u ratu porušenih kuća na području opštine Srebrenica obnovljeno ih je 2.780, dok je veći broj, njih 3.620, čiji zidovi ili temelji zarastaju u šikaru čekajući na eventualni povratak vlasnika i obnavljanje, podaci su Službe za obnovu i povratak ove opštine.
U ovoj službi kažu da je trećina obovljenih kuća prazna i da zarasta u korov.

Kuće su raseljenom srebreničkom stanovništvu obnavljane zahvaljujući donacijama raznih međunarodnih organizacija, Vlade Republike Srpske, programima Savjeta ministara i Vlade Federacije BiH /FBiH/.

Rukovodilac Službe za obnovu i povratak u ovoj opštini Abdurahman Omić kaže za Srnu da je 2013. godine međunarodnim projektom obnove, koji je obuhvatio BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, Srebrenica dobila najveći broj donacija za obnovu kuća.

Međutim, ističe Omić, niko ne zna koliko obnovljenih kuća nije nikada useljeno i koliko ih je prazno jer su vlasnici odselili, umrli ili nikad nisu ni useljavali.

Omić ukazuje da su neki donatori po svom izboru i “kriterijumima” obnavljali kuće na području srebreničke opštine i da nakon obnove majstori nisu imali kome da predaju ključeve.

Prema njegovim riječima, mnogi programi obnove i povratka realizovani su neplanski i bez saradnje sa nadležnim opštinskim organima, što je dovelo do toga da su obnovljene kuće osobama nezainteresovanim za povratak na svoja imanja, dok su mnogi, koji su željeli da se vrate, godinama živjeli u nesuslovnim prostorima i kolektivnim smještajima.

Sredstava za rekonstrukciju kuća je sve manje kao i srebreničkih porodica iz zapadnih zemalja i urbanih sredina, koje se iskreno žele vratiti da žive na svojim prijeratnim zapuštenim imanjima u zabačenim seoskim sredinama. To su rijetki, usamljeni slučajevi.

Omić pojašnjava da je kompletirana dokumentacija za obnovu 55 stambenih jedinica u okviru Regionalnog projekta obnove za 2021. godinu, čija realizacija uskoro treba da počne, kao i ugradnja materijala u 16 kuća, koje je obezbijedilo federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Prema njegovim riječima, na području ove opštine ima oko 150 izuzetno lijepih, raskošnih i uređenih kuća koje su obnovili njihovi vlasnici koji žive i rade u inostranstvu.

Oni su svoje kuće uredili po vlastitoj želji, potrebi i ukusu ne čekajući donacije.

Tu dolaze i provode godišnje odmore, a ljepotu i idiličnu sliku lijepih kuća i uređenih dvorišta, voćnjaka i bašti, narušava ružan izgled devastiranih i neobnovljenih kuća u neposrednom okruženju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име