VIŠKOVIĆ: AUTO-PUT VUKOSAVLJE-BRČKO KOŠTAĆE 650 MILIONA KM

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će 31. avgusta biti ozvaničen početak izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra, a vrijednost radova iznosi 650 miliona KM bez PDV-a.

Višković je rekao da je Republika Srpska veliko gradilište, te da danas u Banjaluci potpisani ugovor sa najpovoljnijim izvođačem – Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo za ovu dionicu obuhvata sve radnje od projektovanja do izgradnje.

On je istakao da je prioritet u Prostornom planu Republike Srpske nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Rači i da od evropskih finansijskih institucija za putnu infrastrukturu nije bilo interesa za finansiranje izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, jer smatraju da Republika Srpska time pravi paralelni put u odnosu na Hrvatsku.

“Republika Srpska je strpljiva i sačekaćemo da vidimo kako će Evropska investiciona banka reagovati na koridor `Pet ce` kroz Republiku Srpsku dužine 35 kilometara od Doboja do Vukosavlja. Čekaćemo jer postoje određeni grantovi koji bi pratili takve projekte”, izjavio je Višković.

Ukoliko u nekom razumnom roku Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ ne pokaže da želi da prati ove projekte, Višković je rekao da će Republika Srpska nastaviti razgovore sa kineskim partnerima za izgradnju ovog dijela auto-puta.

“Republika Srpska ima svoje strateške infrastrukturne ciljeve i planove koje će realizovati”, poručio je Višković i dodao da će nakon potpisivanja ugovora nastaviti razgovore sa kineskim partnerima u vezi niza drugih projekata značajnih za Srpsku, te izgradnju fabrike za proizvodnju papira.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Slobodan Stanarević i generalni direktor Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo Li Peng potpisali su danas u Banjaluci ugovor o izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko dužine 33 kilometra, a koja je dio auto-puta koji će povezati Republiku Srpsku i Srbiju.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Novum
Novum
Novum
Novum

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име