Višković: Neodgovornost EUFOR-a onemogućila djelovanje protivgradne zaštite u Milićima, Bratuncu i Srebrenici

0

BRATUNAC – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je neodgovornost EUFOR-a razlog zbog kojeg protivgradna zaštita nije mogla da djeluje tokom elementarne nepogode koja je nedavno pogodila Miliće, Bratunac i Srebrenicu.

Višković, koji se danas sastao sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem, rekao je da su pripadnici EUFOR-a tokom trajanja nepogode najavili let helikopterom koji je bio prizemljen na bratunačkom stadionu, te da zbog toga što taj let nije odjavljen kontroli leta u Tuzli nije moglo da se djeluje sa 18 stanica protivgradne zaštite u Bratuncu, iako su imali spremne rakete i ljude.

– Naši poljoprivredni proizvođači su pretrpili ogromnu materijalnu štetu – istakao je Višković i naglasio da će Vlada Srpske pomoći da im se pruži jednokratna pomoć.

On je rekao da je razgovarao sa načelnikom opštine Bratunac, koji se već obratio EUFOR-u i međunarodnim organizacijama da zajedno pruže neku vrstu obeštećenja ljudima koji su pretrpili štetu.

Višković je pozvao poljoprivredne proizvođače širom Srpske da osiguraju svoju proizvodnju i podsjetio da Vlada Srpske, putem resornog ministarstva, već nekoliko godina 50 odsto subvencionira osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

– Ako danas osigurate svoju poljoprivredu sa 1.000 KM, 500 KM sufinansira Vlada – naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači koji osiguraju svoju proizvodnju imaju pravo nadoknade šteta putem osiguravajućih društava.

On je napomenuo da Vlada sa 30 odsto sufinansira i nabavku nove opreme, a to su protivgradna zaštita, navodnjavanje i sve što se ulaže u poljorivredu.

Višković je rekao da je sa načelnikom Bratunca razgovarao i o ostalim projektima koji se realizuju ili će biti realizovani na području ove lokalne zajednice, navodeći kao primjer asfaltiranje puta do Manastira Svete Trojice u Sasama.

Višković je dodao da je izmiren dug za struju Manastira Svete Trojice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име