Višković: Povećanje januarskih penzija za tri odsto

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će penzije za januar, koje se isplaćuju početkom februara, biti uvećanje za tri odsto, što je na godišnjem nivou povećanje sredstava za ispatu penzija za 42 miliona KM.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske ova sredstva planirala i obezbijedila u budžetu za 2021. godinu.

Prema njegovim riječima, zakonom je predviđeno da Vlada svake godine donosi odluku o redovnom usklađivanju penzija u Republici Srpskoj, na način da se procenat rasta plata i rasta cijena dijeli sa dva.

– U 2020. godini imali smo rast plata na niovu 5,52 odsto. Nije bilo inflacije, nego je bila deflacija, faktički negativna inflacija od 1,2 odsto, tako da ovo redovno usklađivanje, kada se ispoštuje zakonska odredba iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, iznosi 2,16 procentnih poena – objasnio je Višković u video-izjavi.

On je dodao da je Vlada, cijeneći položaj penzionera i posljedice virusa korona, donijela odluku da na tih 2,16 procentnih poena doda i 0,84 procentna poena.

– Vlada na to ima pravo i po zakonu i to se tretira kao vanredno povećanje penzija. Tako da će penzije za januar, koje se isplaćuju početkom februara biti zbirno uvećane za tri procentna poena – naglasio je Višković.

Višković je napomenuo da je Vlada uvažila činjenicu da je deflacija na neki način smanjila procenat redovnog usklađivanja, te dodala procenat od 0,84 odsto, kako bi penzije bile povećane za tri procentna boda.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име