Višković: Srpska ima zalihe pšenice do nove žetve

0

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska ima obezbijeđene zalihe pšenice do nove žetve, a da će Vlada Srpske nastaviti da obezbjeđuje zalihe osnovnih životnih namirnica.

U ovom momentu imamo na zalihama kod mlinara, i ono što ima Vlada Republike Srpske, oko 26.000 tona pšenice. Kad to pretvorimo u brašno možemo da dobijemo negdje oko 19.000 tona brašna, a znamo da su potrebe Srpske za brašnom na mjesečnom nivou negdje oko 5.500 tona – rekao je Višković za RTRS.

Višković je rekao da će Vlada Srpske sa poljoprivrednim proizvođačima u vrijeme žetve napraviti dogovore i ugovore da Republika Srpska zadrži što više pšenice za potrebe građana.

On je najavio da Vlada Srpske planira da napravi i zalihe nafte i naftnih derivata kada se cijena tog energenta ustabili.

Višković je rekao da je izuzetno značajno što Republika Srpska ima električnu energiju kao svoj resurs koji može ponuditi građanima i na taj način uticati na posljedice ukrajinske krize.

Istakao je da Republika Srpska u sferi električne energije i gasa nije pogođena krizom kao neke zemlje Evrope.

– Znate da je u nekom proteklom periodu, pa i ovih dana, cijena na svjetskim berzama, kad uzmete ta dva energenta, deset i više puta bili skuplja nego što mi to imamo u Republici Srpskoj i BiH – istakao je Višković.

On je podsjetio da je cijena električne energije koju plaćaju građani u Republici Srpskoj 22,5 evra po megavat satu, a da je ta cijena na berzama blizu 300 evra.

– Bez obzira koliko ova kriza trajala, kakve budu njene posljedice, i kud se ovo sve kretalo, neće biti poskupljenja cijene električne energije niti za domaćinstva niti za privredu – rekao je Višković i dodao da domaća privreda plaća najjeftiniju cijenu megavatsata.

Govoreći o cijeni gasa, Višković je rekao da je rukovodstvo Srpske dogovorilo da Republika ima cijenu gasa kao i tokom prošle godine.

– Bez obzira na divljanje cijena na svjetskim berzama, mi smo sve ovo vrijeme imali gas po cijeni od oko 360 evra na 1.000 metara kubnih što je deset puta manje nego što je u jednom momentu ta cijena gasa bila – rekao je Višković.

Govoreći i problemu sa cijenom nafte, Višković je rekao da očekuje da se ustabili cijena barela ovog energenta te podsjetio da je Vlada preko Narodne skupštine Srpske uputila inicijativu ka nivou BiH za ukidanje akciza na naftu i naftne derivate.

Višković je rekao da Republici Srpskoj ide u prilog činjenica da ima viškove električne energije koje može plasirati na inostrana tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име