Višković: Stradanje Srba u Podrinju ostalo nekažnjeno

0

BRATUNAC – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bratuncu da je stradanje srpskog naroda u Podrinju u minulom ratu ostalo nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost.

Višković je podsjetio da je za oko 3.500 srpskih žrtava presuđena jedna sramotna i ponižavajuća presuda.

“Zakoljete dijete od 12 godina i za to budete osuđeni na 10 godina zatvora. To je malo i za saobraćajnu nesreću”, rekao je novinarima Višković koji u Bratuncu prisustvuje odavanju počasti stradalim Srbima iz srednjeg Podrinja.

On je podsjetio da su Srbi osuđivani i na doživotne kazne zatvora.

Višković je ocijenio da se sve nastoji podrediti 11. julu 1995. godine i stradanju Bošnjaka.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas u Bratuncu da će srpski narod svjedočiti istinu da su Srbi stradali u Podrinju i da je uloga crkve da sačuva uspomenu na žrtve ovih zločina.

Mitropolit Hristostom je, nakon parastosa za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, istakao da su Srbi uvijek činili dobro i pored svih nepravdi.

Parastosu na groblju u Bratuncu prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar poljoprivrede Boris Pašalić, delegacija Narodne skupštine i srpski predstavnici u zajedničkim organima.

Prisustvovali su u i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić, poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te načelnici opština, predsjednici i delegacije organizacija proisteklih iz proteklog rata, kao i veliki broj građana.

Nakon parastosa delegacije će položiti cvijeće i odati počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Poslije vjerskog obreda program sjećanja na Srpske žrtve iz sredsnjeg Podrinja bi će nastavljen obraćanjem zvaničnika na Trgu “Miloš Obilić” u Bratuncu.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 29 godina od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, deset ih još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, Identifikovani su poslije godinu dana i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su na Petrovdan 1992. godine napale srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име