Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković.

– Ne želim danas da špekulišem koliko će to povećanje biti. Razgovaraćemo na tu temu i to će biti sigurno povećanje u zdravstvenom sektoru, Ministarstvu unutrašnjih poslova i u obrazovanju, a može se očekivati već od juna mjeseca ove godine – rekao je Višković dodajući da Vlada Republike Srpske već ima kalkulacije, šta znači jedan, drugi ili treći procenat povećanja uvažavajući mogućnosti u budžetu.

– Bilo koji procenat koji dogovorimo sa našim partnerima nije mali iznosi za budžet. To su milionska sredstva, ali naš budžet je stabilan, likvidan i možemo sve te obaveze ispoštovati – rekao je premijer Višković naglašavajući da je veoma značajno za Republiku Srpsku i naše građane što je Vlada osigurala i dodatnih 6 miliona KM za sve zahtjeve iz oblasti kapitalnih investicija u poljoprivredi, a kojih ima oko 2.000.

Dodatnih šest miliona KM za poljoprivrednike

– Republika Srpska sufinansira nabavku opreme, mašina, alata i objekata u poljoprivredi, a povećanje će ove godine omogućiti da niko od poljoprivrednika ne ostane ispod crte. Napominjem, 2019. godine bilo oko 1.000 aplikanata, a u 2020. godini 1.400 zahtjeva. U ovoj godini imamo skoro 2.000 zahtjeva, što nam govori da ima i privatnih ulaganja u taj sektor i da nije sve tako crno kao što neko želi da predstavi – kaže Višković.

Isto tako Vlada Republike Srpske nema nijednu obavezu u trezoru na današnji dan, a da ona nije isplaćena. Podsticaje, kao i sve ostale obaveze u vrijeme korone kaže, plaćaju najurednije od kada postoji Republika Srpska.

– Prošle godine na budžet od 75 miliona KM, koji je išao za poljoprivredu mi smo dodatno izdvojili još 10 miliona KM. Upravo smo pet miliona KM izdvojili za kapitalne investicije i pet miliona KM za voće, povrće, svinjsko, juneće i goveđe meso. To znači da naša pomoć poljoprivredi u 2020. godini nije bila 75 miliona, nego 85 miliona. Kada još uz to dodate navodnjavanja, protivgradnu zaštitu i druge projekte to prelazi stotine miliona. To radimo svake godine, a uradićemo i ove godine – rekao je Višković.

Nova sredstva za Akcioni plan zapošljavanja

Govoreći o Akcionom planu zapošljavanja u Republici Srpskoj premijer Radovan Višković je podsjetio da je na sjednici Vlade koja je održana u srijedu on izmjenjen, te da je dodatno odobreno skoro 7 miliona KM.

– Da bismo ispunili sve one zahtjeve za samozapošljavanje koji su pristigli od djece poginulih boraca i demobilisanih boraca, sa 12 miliona KM došli smo do 19 miliona KM. Nijedan zahtjev koji ispunjava sve uslove neće biti odbijen. Mi smo za ovo predvidjeli tri miliona KM za okvirno 300 korisnika, a pojavilo se puno više, tačnije 1420 korisnika – navodi Višković.

Na primjeru za podsticaje u poljoprivredi i samozapošljavanje ističe, pokazuju da prate zahtjeve građana i izbjegavaju poziciju da se mora odbiti jedan od dva aplikanta koji ispunjava uslove, odnosno da neko mora da procjenjuje da li će dati jednom ili drugom.

– Mi smo to pitanje riješili na način da svi koji apliciraju i ispunjavaju uslove i dobiju takvu vrstu pomoći. Zar to nije nečiji rad, nečiji uspjeh? Uključili smo u novi Akcioni plan oko 750 djece poginulih boraca za pripravnički staž, obezbijedili smo sredstva da svi mogu u ovoj godini da ga započnu – rekao je premijer Višković dodajući da Vlada ni ove godine nije zaboravila da za studente generacije, sa dva javna univerziteta, obezbijedi pripravnički staž.

Veći broj zaposlenih u Republici Srpskoj

Višković je naglasio da i u godini korone Republika Srpska ima veći broj zaposlenih radnika nego u 2019. godini i da se taj trend nastavlja i 2021. godine.

– U ovom momentu pokrivenost uvoza izvozom je skoro nevjerovatnih 87 odsto, imamo rast u prerađivačkoj industriji, povećane penzije, povećane invalidnine, povećane plate i to sve radimo u godini korone. Napravite istraživanje da li još neko ima takve pokazatelje, a ovo sve što govorim može da se provjeri. Znam da će neko ko ovo bude čitao reći o čemu ovaj priča, jer bez posla je ostalo skoro 28.000 radnika, ali isto tako preko 35.000 radnika je dobilo novo zaposlenje. Pozivam one koji ne vjeruju da posjete sajt Zavoda za zapošljavanje Srpske i to provjere – navodi Višković.

Ističe da je malo država, ekonomija i Vlada u okruženju koje mogu da promovišu ovakve podatke.

– Rast plata, rast penzija, rast invalidnina, najmanji pad BDP poslije Srbije. U nemogućim uslovima napravili smo takve pokazatelje koji su i u normalnim uslovima nešto sa čime treba da se ponosi svaka država – rekao je premijer Višković.

Bez vakcina nema izlaza iz krize

Premijer Srpske tvrdi da u vremenu pandemije virusa korona Srpska ima na stotine milona KM troškova koji se uopšte ne mogu predvidjeti.

– Ne mogu sada da kažem da će nam još trebati 30 miliona KM za vakcine, jer ne znam u ovom momentu da li će ljudi koji su primili vakcinu na početku godine morati ponovo da je prime i na kraju godine. Ali znam da bez vakcine nema izlaska iz korone. Ne znam do kada ćemo i u kojoj količini morati nabavljati opremu za naše zdravstvene radnike. Ne znam u ovom momentu koliko ćemo miliona KM morati platiti trošak kompanijama za isporuku kiseonika našim bolnicama. Danas naše bolnice troše više kiseonika nego bilo čega drugog i to je u zadnje vrijeme bio najveći trošak naših bolnica – kaže Višković.

Pita, može li neko reći kada će to prestati i kada ćemo trošiti kao nekad male količine kiseonika.

– Za sve to moramo imati obezbijeđen novac. Ako neko misli kako je fino i lako raditi ovaj posao u ovakvom vremenu, želim mu svu sreću. Kao čovjek sam se naučio boriti kada je najteže. lako je biti dobar u dobru. Morate ostati čovjek i u muci i zlu, a pandemija korona virusa je zlo, poput ratnog stanja samo što je neprijatelj nevidljiv- neprijatelj koji nas ne ubija metkom, nego nas ubija zato što nemamo kiseonika i ubija nas ekonomski – kaže Višković naglašavajući da se mora sa tim da živi i da se bori.

Dodaje da se mora taj neprijatelj poraziti.

–  Ovaj neprijatelj nažalost ne napada samo nas već i čitav svijet, a na mnoge stvari smo odgovorili na isti način kao i velike ekonomije. Јedino što nam neko može prigovoriti je zašto nije išao brže program vakcinacije. Kada pogledate procente od prije par dana, Hrvatska, kao naš komšija je imala ispod tri odsto vakcinisanog stanovništva, možda je to danas nešto više. Srbija je jedina i u okruženju i u Evropi, pa i u svijetu na samom vrhu. Naši kritičari gledaju samo Srbiju, a šta je sa ostalima? Zašto nas ne uporede sa Makedonijom? Albanijom? Ili drugim državama koje su jače, veće i koje imaju mehanizme samostalnosti puno veće nego Republika Srpska. To im ne odgovara zato što smo mi bolji od njih – objašnjava Višković.

Ističe da Srpsku često stavljaju u isti koš sa drugim entitetom, Federacijom.

– Nažalost, tome se ne radujem jer znam da moj kolega Fadil Novalić nije imao podršku da krene u samostalnu nabavku vakcina kada je krenula Republika Srpska. I do današnjeg dana Federacija nije dobila nijednu jedinu dozu vakcina koju su sami obezbijedili i nabavili. Dobili su samo doze iz Kovaksa i iz donacija, a mi ćemo veoma brzo doći do 200.000 doza koje smo mi nabavili i kupili kao Republika Srpska – rekao je Višković dodajući da to što nisu ispoštovani iz sistema Kovaks ne smatra svojom krivicom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име