Višković: U protekle četiri godine plate povećane 39,8 odsto

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je Vlada tokom protekle četiri godine napravila dobre rezultate, da je došlo do povećanja plata od 39,8 odsto, pokrivenosti uvoza izvozom, te rasta industrijske proizvodnje.

Višković je rekao tokom skupštinske rasprave o setu predloženih izmjena zakona o povećanju plata u Srpskoj da je broj zaposlenih premašio 290.000, što kako kaže, nikad nije bilo.

On je istakao da predloženo povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto Vlada provodi u skladu sa memorandumom potpisanim sa sindikatima, te da će od naredne godine doći i do povećanja davanja penzionerima, borcima i socijalnim kategorijama u iznosu od 13,5 odsto.

On je dodao da je Vlada Srpske u proteklom mandatu ograničavala marže, pomagala socijalne kategorije, te povećavala plate i penzije.

Govoreći o akcizama na naftu i naftne derivate, Višković je rekao da je Vlada Srpske po tom pitanju uradila svoj dio posla, ali da nije imala sagovornika po tom pitanju u Federaciji BiH.

On je dodao da je sve što je došlo u budžet Srpske po osnovu akciza vraćeno građanima Republike kroz jednokratne pomoći.

– Čak i puno više nego što je prikupljeno akciza – rekao je Višković.

On je upitao zašto ostale potrošačke cijene nisu pratile pad cijena nafte?

Višković je istakao da predloženim povećanjima plata neće biti obuhvaćeni zaposleni u javnom sektoru koji primaju platu, a ne dolaze redovno na posao, jer će takvi dobiti otkaz prije stupanja na snagu seta zakona o povećanju plata od u javnom sektoru.

– Već ima onih koji su dobili otkaz – istakao je Višković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име