Višković: Vlada krenula u nabavku osnovnih životnih namirnica

0

MILIĆI – Vlada Republike Srpske krenula je u nabavku osnovnih životnih namirnica i najvažnije je da lanci snabdijevanja budu otvoreni da bi se moglo redovno uzimati, izjavio je premijer Radovan Višković.

“Ne sjedimo skrštenih ruku i ne čekamo samo da od nekoga nešto dobijemo”, rekao je Višković novinarima u Milićima.

On je potvrdio da je i Republika Srpska kompletirala i predala listu o tome šta joj je najpotrebnije kada je riječ o uvozu hrane iz Srbije, a isto je uradila i Federacija BiH, te da su se iz tog razloga pojavile značajno veće količine nego što, vjerovatno, u ovom momentu Srbija može da izdvoji.

Bez obzira na tu listu, dodao je, Vlada je, koristeći zakonska ovlaštenja, krenula u nabavku osnovnih životnih namirnica, a to će raditi i u budućnosti, jer ni u jednom momentu nije želja da se dobije već da se to može kupiti.

“Mi smo spremni da se omogući da sve što nam treba da to možemo da platimo. Nijednog momenta nismo išli na varijantu da očekujemo da nama neko nešto da, pokloni nego samo molimo da sačuvaju lance snabdijevanja kako bi mogli obezbijediti dovoljne količine našim građanima”, istakao je Višković.

Vlada Republike Srpske je, kaže, u ovom momentu finansijski stabilna, budžet konsolidovan bez nekih posebnih problema, redovno izmiruje sve obaveze, a podsjetio je i na najavljeno povećanje plata, penzija, boračkog dodatka.

Premijer je ukazao da nema razloga za strah po bilo kom osnovu jer Republika Srpska ima dovoljne količine namirnica, što se, istakao je, može vidjeti po marketima širom Srpske.

“Došlo je do inflacije. Mi smo svjesni toga i zato preduzimamo određene mjere kako bi sačuvali uslovno rečeno potrošačku mogućnost naših građana da bi na što bezbolniji način došli do osnovnih životnih namirnica”, rekao je Višković.

Ono što se uzima kao rezerva određenih roba, Višković je naveo da će se, ako se ukaže prilika ili potreba u bilo kom momentu, reagovati i sa tog mjesta.

“Ako bi se poremetili lanci snabdijevanja, ako bi cijene u nekom momentu krenule da divljaju, mi smo spremni da ovo što imamo u rezervama, a to ćemo nabavljati u narednom periodu, ponudimo našim građanima”, rekao je Višković.

On je dodao da se u naredna dva, tri mjeseca očekuje žetva i da će se tada reagovati i sigurno uzeti zalihe pšenice koje će biti u skladištima i sa kojima će upravljati Republika Srpska, a isto tako se, kaže, uzimaju i ulje, so, šećer i druge potrebne namirnice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име