Višković zatražio hitnu reakciju institucija zbog skandaloznog govora Ćemana

0

BANJALUKA, 15. januara – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je skandalozan govor profesora Mithada Ćemana u kojem Ćeman poziva na novi rat u BiH i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje prema jednom narodu.

– Potpuno sam zatečen radikalnim i anticivilizacijskim stavovima Mithada Ćemana i osuđujem njegov otvoreni govor mržnje, u kojem prijeti novim ratom u BiH. Otvoreni izlivi mržnje Mithada Ćemana i njemu sličnih u javnom prostoru, pokazuju da u BiH, i nakon gotovo tri decenije od završetka rata, nažalost, postoji jedan dio javnosti koji podržava ovakvu neprihvatljivu i anticivilizacijsku retoriku i smatra da u BiH nema mjesta za sve koji u njoj žive vijekovima – naglasio je Višković.

Višković zbog užasavajućeg i skandaloznog govora Mithada Ćemana, zahtjeva hitnu reakciju nadležnih institucija, kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje, a koji su, prije svega, upućeni prema jednom narodu, koji isto kao i svi drugi narodi koji žive u BiH, ima poptpuno pravo da u svojoj imovini živi u miru i slobodi.

– Smatram da bez hitne reakcije nadležnih institucija i sudskog procesuiranja Mithada Ćemana, ali i svih drugih koji poput njega pozivaju na nove ratove i ubistva, nećemo moći da govorimo o suživotu i toleranciji u društvu i da gradimo BiH kao ravnopravnu zajednicu svih koji u njoj žive. Zarad dobre budućnosti svih naroda i građana u BiH, neophodno je svim zakonskim mjerama stati na put civilizacijski neprihvatljivim stavovima i porukama koje širi Mithad Ćeman – poručio je Višković.

Podsjećamo, profesor Mithad Ćeman zgrozio je sve svojim novi govorom u kojem otvoreno prijeti novim sukobom u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име