Vlada o saniranju posljedica epidemije: Za svakog zaposlenog koji nije radio biće uplaćeni porezi i doprinosi

0

Na današnjoj sjednici Vlade RS usvojena je uredba o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije korona virusa za mart ove godine, nakon što je ovu uredbu usvojio i Kompenzacioni fond RS, rekla je ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Dodaje da je u martu bila na snazi zabrana obavljanja određenih djelatnosti, na osnovu čega je ova uredba i donesena.

– Uredbom je definisano da će svim privrednim subjektima, kojima je rad bio zabranjen u martu, za svakog zaposlenog biti uplaćeni porezi i doprinosi. Riječ je o radnicima koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, a poslodavci moraju da podnesu prijave za svoje radnike – kaže Gašićeva.

Dodaje da je uslov za dobijanje sredstava da je subjekat registrovan u Republici Srpskoj, da obavlja djelatnost koja je bila zabranjena duže od pet dana, počevši od 4. marta.

– Dodatni uslov postavljen je za poslovne subjekte koji su djelatnost obavljali unutar tržnih centara. Na njih se odnosi dodatni uslov da od 26. do 29. marta nije bio evidentiran promet putem fiskalne kase – ističe Gašićeva.

Ona se nada da će ovaj postupak biti sproveden brzo, s ciljem isplate poreza i doprinosa.

– Subjekti kojima je bio zabranjen rad duže od 15 dana ostvariće pravo na plate za svoje radnike. Oni se obraćaju zahtjevom resornom ministarstvu, koji će biti dostupan na sajtu – kaže Gašićeva.

Ističe da privredni subjekti svoje zahtjeve mogu da podnesu do kraja maja.

– Sva dodatna objašnjenja svako ministarstvo će postaviti na svoju strancu – ističe Gašićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име