VLADA RADI NA PRIJEDLOGU VANREDNOG POVEĆANJA PENZIJA

0

BIJELJINA – Vlada Republike Srpske veoma brzo će izaći sa prijedlogom o vanredom povećanju penzija, na čemu se intenzivno radi imajući u vidu aktuelnu situaciju i porast cijena osnovnih životnih namirnica, izjavio je danas direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić.

Milić je rekao da će uskoro biti poznato koliki će biti procenat povećanja.

Podsjetivši da su prošle godine imali redovno godišnje usklađivanje i vanredno povećanje penzija, Milić je rekao da je Republika Srpska na drugom mjestu na prostoru bivše Jugoslavije po procentu povećanja penzija sa zbirnom stopom od pet odsto.

On je naveo da je u prethodnih 10 godina, od kada je stupio na snagu Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, bilo ukupno 13 redovnih i vanrednih povećanja.

“Od 1. januara 2013. godine do sada su ukupno nominalno povećane penzije za 34,53 odsto, a njihovo efektivno povećanje je 41 odsto”, rekao je Milić.

On je naglasio da su imali i redovnu godišnju kontrolu Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, tokom koje su šesti put dobili pozitivan finansijski izvještaj o reviziji finansijskih poslova i pozitivan izvještaj o reviziji uskađenosti.

Prema njegovim riječima, u izvješaju nema nijedne preporuke, što ovaj fond čini institucijom sa najviše izvještaja koji nemaju nijednu preporuku.

Pomoćnik direktora u sektoru za ostvarivanje prava Radan Nikolić napomenuo je da je su u februaru usvojene Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je omogućeno ukidanje rješenja o utvrđivanju posebnog staža u dvostukom trajanju.

On je rekao da poseban staž imaju svi borci, pripadnici Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za vrijeme trajanja oružanih sukoba.

“Fond utvrđuje poseban staž rješenjem i s obzirom da Zakon predviđa da se period koji je rješenjem utvrđen u poseban staž u dvostukom trajanju ne računa u staž osiguranja. Uočeno je da to stvara praktične probleme određenim licima, prije svega onima koji su zaposleni u policijskim agencijama na nivou BiH”, naveo je Nikolić.

On je rekao da su ta lica dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na kolege iz Federacije BiH, te dodao da je ovom izmjenom omogućeno svakom osiguraniku koji ima utvrđen staž u dvostrukom trajanju da podnese zahtjev Fondu PIO za ukidanje rješenja kojim mu je utvrđen taj staž.

“Takav zahtjev ne može podnijeti lice koje je korisnik penzije i lice kome bude ukinut poseban staž, ne može ponovo podnijeti zatjev za njegovo utvrđivanje”, pojasnio je Nikolić, te dodao da je do sada podneseno 87 zahtjeva, a ukupan broj osiguranika koji imaju utvrđen poseban staž u dvostukom trajanju, a nisu ostarili pravo na penziju je 77.030.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име