Vlada Srpske: Očuvati ćirilično pismo kao nematerijalno kulturno nasljeđe

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjaluci Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku, a kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Njime je uređen sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor.

“Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Takođe podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma”, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske nakon sjednice.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti. Donošenje novog Zakona o muzejskoj djelatnosti nametnula je potreba za poboljšanjem i unapređivanjem postojećeg normativnog okvira muzejske djelatnosti. Neposredan povod za donošenje novog Zakona jeste težnja da se postojeća normativna rješenja u oblasti muzejske djelatnosti usaglase sa međunarodnim i evropskim standardima u ovoj oblasti, posebno sa novim informacionim okruženjem koje je znatno izmijenjeno u odnosu na period kada je donesen prethodni zakon.

Takođe, jedan od veoma važnih razloga za donošenje novog Zakona jeste i potreba da jasnije definiše postupak utvrđivanja mjera zaštite i čuvanja muzejske građe, kao i postupak sprovođenja digitalizacije muzejske građe, muzejske dokumentacije i registrovanih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име